Rock Block - rockový hudební server

ČLÁNKY


DAVID BOWIE Hudební pouť opalizujícího mutanta


DAVID BOWIE je umělcem, který má jednu neocenitelnou vlastnost. Dokáže jako houba nasát a asimilovat okolní vlivy a originálním způsobem je zpracovat tak, že se to v konečném důsledku jeví jako novátorské a hybné pro celý žánr. Jakoby měl v sobě zabudovaný nějaký citlivý barometr, který neomylně zaznamená všechno podnětné a novátorské, co se v jeho dosahu objeví. Vždy, když se v hudbě rodily nové trendy, BOWIE vydával skvělé desky. V 60. letech to bylo jeho netuctové pojetí hippie space folku, v 70. pak inspirace Velvet Underground a Warholovou Factory. O něco později oslavil glam rock a pochopil důležitost vizualizace rocku a sílu koncepčního díla. Na přelomu 70. a 80. let to byl punk a nová vlna, v druhé polovině 80. let zkoumal temné strany středního proudu a disca, v 90. létech ho změnu oslnil nástup taneční scény a s tím spojené nové technologické možnosti...Umělecká kariéra DAVIDA BOWIE názorně dokazuje, kolik různých podob má a jak mnohoznačný může být rock and roll. Jeho neuvěřitelná pracovitost a nezpochybnitelný talent z něj udělaly jednoho z nejvýraznějších umělců naší doby.

1947

David Robert Jones se narodil 8. ledna 1947 v čísle 40 na Stansfield Road, Brixton, Londýn. V 8 letech opouští s rodiči vybombardovaný Brixton a stěhuje se na venkov do Yorkshiru, kde stráví 2 roky. Poté se vrací do Plaistow Grove, Bromley v Kentu, kde také začíná chodit do školy. Ve rvačce se spolužákem je zraněn na pravém oku a skončí v nemocnici. Po měsíční hospitalizaci je oko sice zachráněno, ale jako následek mu zůstává permanentně rozšířená zornička. V době dospívání má na Davida největší vliv jeho nevlastní bratr Terry, který jej seznamuje s jazzem a beatnickou literaturou (román "Na cestě" od Jacka Kerouaca). David si za ušetřené peníze kupuje plastikový saxofon a žádá známého jazzového hudebníka Ronnie Rosse, aby jej učil. V 16 letech David odchází ze školy a připojuje se k místní rock a billy kapele KING-BEES. Už tehdy se dokázal prosadit a tak je za krátkou dobu kapela přejmenována na DAVIE JONES AND KING-BEES. Podařilo se jim vydat jediný singl "Liza Jane". Po jeho vydání David z kapely odchází a připojuje se k souboru THE MANISH BOYS. S nimi pak vydává singl "I Pity The Fool", na jehož B straně se nachází první Davidův autorský příspěvek, v podobě písně "Take Me Tip". V Marquee předskakují THE WHO a tam si také Davida všimne lovec talentů - Kenneth Pitt a přesvědčí jej, aby si změnil jméno na DAVID BOWIE. Nová kapela DAVID BOWIE AND THE LOWER THIRD nahrává singl "Can´t Help Thinking About Me", což představuje swingující londýnský pop. Hned poté následují ještě další 2 singly.

 

1967

BOWIE podepisuje smlouvu s Kennethem Pittem a ten kapele domlouvá 1. sezónu hraní v Marquee. BOWIE se začíná zajímat o budhismus a současně zahajuje práce na svém prvním samostatném albu. To vychází v roce 1967 a nese název "The Laughing Gnome" a zaznamenalo úspěch především na pirátských stanicích, jako bylo např. Radio London. BOWIE v té době začal navštěvovat show respektovaného mima Lindsay Kempa v Covent Garden a začal s ním úzce spolupracovat. Napsal pro něj nějaké písničky a oplátkou zato se chtěl naučit něco z jeho umění. Stává se externím spolupracovníkem Kempovy společnosti a učí se pohybu a výhodám tohoto řemesla. Jeho první vystoupení v roli mima se odehraje v Oxford New Theatre, v němž ztvárnil postavu Pierotta. Následuje představení s Kempovou skupinou v Royall Festivall hall v Londýně, kde současně se svojí kapelou předskakuje Marc Bolanovým T. REX. Bowieho pantomimické vystoupení představuje prchajícího tibetského mnicha před čínskými okupačními jednotkami. Se svojí tehdejší přítelkyní Hermonií Fairthingale a kytaristou Johnem Hutchinsonem zakládá vlastní pantomimickou skupinu nazvanou FEATHERS, v níž se uplatňují i Davidovy písně. Silně jej v té době zasáhlo shlédnutí filmu Stanleye Kubricka Vesmírná Odysea 2001 a tento zážitek se stal výchozím bodem pro napsání prvního skutečného hitu "Space Oddity". V roce 1969 se svojí pantomimickou skupinou předskakuje T.REX na jejich 4 denním britském turné a objevuje se na recepci KING CRIMSON v londýnské Speak Easy, kde potkává mladou Američanku Angelu, která právě čerstvě dokončila studia ve Švýcarsku a touží se uplatnit v hudební branži. O něco později v rozhovoru pro Playboy BOWIE uvedl, že se poznali proto, že oba chodili se stejným chlapem. David dokončuje práci na "Space Oddity" a podepisuje smlouvu s Mercury Records. Album vychází 1. července 1969. V Davidově životě jsou ale v té době i stinné stránky. Umírá mu otec a on se musí postarat o majetek, navíc jeho nevlastní bratr Terry je umístěn v ústavu pro duševně choré. BOWIE vyráží na své první opravdové turné společně s heavy rockery HUMBLE PIE. Původně to měla být jen krátká pantomimická vystoupení, ale BOWIE hraje vlastní písně na akustickou kytaru a je vypískán. Tehdejší hudební tisk se "Space Oddity" téměř nezabýval a album zapadlo.

 

1970

Bowieho to ale neodradilo a rok 1970 jej zastihuje v plné činnosti. Sestavil novou elektrifikovanou kapelu s názvem HYPE, ze kterých později vzniknou legendární THE SPIDERS OF MARS. Kapelu tvoří Tony Visconti na baskytaru, John Cambridge na bicí a Mick Ronson na kytaru. Nahrávají poměrně úspěšný singl "The Prettiest Star" s hostujícím MARC BOLANEM na kytaru a zahajují práci na další desce "The Man Who Sold The World". Dochází k rozkolu mezi Bowiem a jeho manažerem Kenem Pittem, kterého nahradil Tony De Fries. BOWIE a Angie se berou a 7 měsíců po svatbě se jim narodil syn Zowie, jehož jméno pochází z řeckého slova Život. V roce 1971 vychází "The Man Who Sold The World" a v Americe provází jeho vydání potíže. Musel být změněn původní obal, jelikož fotka odpočívajícího Bowieho na sofa byla pro prudérní Ameriku zřejmě příliš. Nahradila ji stupidní malůvka kovboje a nemocnice, v níž byl zavřený Davidův nevlastní bratr Terry. BOWIE se poprvé v životě vydává do USA podpořit nové album a okamžitě si zamiluje New York. Setkává se s LOU REEDEM a je vystaven dekadentní záři ANDY WARHOLA. Je zcela nepochybné, že tato setkání měla na další Bowieho uměleckou kariéru přímo zásadní vliv. Začal se od té chvíle oblékat jako WARHOL, změnil účes a na svých koncertech hrál "Waiting For The Man" a "White Light White Heat" z repertoáru VELVET UNDERGROUND. Napsal taktéž LOU REEDEM silně ovlivněnou vlastní skladbu "Queen Bitch" a po návratu do Anglie se z něj stává horlivý propagátor ANDY WARHOLA a VELVET UNDERGROUND. Koncem roku vychází nové album "Hunky Dory" a v roce 1972 se objevuje na titulní stránce Melody Makeru, s ostnatým, oranžově zbarveným sestřihem, make-upem a v opravdu šíleném oblečku. Článek způsobil úplnou senzaci, protože se v něm BOWIE poprvé otevřeně přiznal ke své bisexualitě. Jeho nové image mělo první veřejnou premiéru na Friars Aylesbury a na Lanchester Festival. Davidova kapela THE SPIDERS OF MARS s novým baskytaristou Trevorem Bolderem a bubeníkem Woody Woodmanseyem hraje skladby z posledního alba "Hunky Dory", ale především úplně nový materiál z chystané desky "Ziggy Stardust". Nechybí ani repertoár od VELVET UNDERGROUND, CREAM a nebo píseň "Amsterodam" od JACQUESE BRELA. BOWIE představuje britskému publiku LOU REEDA a britský hudební tisk nadšeně vykřikuje: "Zrodila se hvězda"!

 

1973

V roce 1973 spatří světlo světa konceptuální album "The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders Of Mars" líčící příběhy mutantního rockového mesiáše z vesmíru, který je v závěru zničen tím, co sám rozpoutal. Album, které z něj udělalo legendu a jenž představuje v jeho kariéře první zásadní zlom. BOWIE se s touto postavou natolik ztotožnil, že z role nevypadával ani ve svém soukromém životě a žil život Ziggyho Stardusta na 100 % po celých 18 měsíců. V té době začal působit i jako producent, podílel se na singlu MOTT THE HOOPLE "All The Young Dudes", produkoval druhé sólové album LOU REEDA "Transformer" a fenomenální "Raw Power" IGGYHO POPA. Vyjíždí na velmi úspěšné americké turné, které zahrnuje mimo jiné i vystoupení v prestižní Carnegie Hall v New Yorku. K původně plánovanému počtu muselo být pro velký zájem přidáno dalších 17 koncertů a i doma v Anglii se BOWIEHO popularita vyšplhala do nebeských výšin. Na závěrečném vystoupení celého turné v Hammersmith Odeon BOWIE prohlašuje: Toto je poslední show Ziggy Stardusta" - a myslí to smrtelně vážně. Po návratu z amerického turné začínají práce na novém albu "Alladin Sane", jehož materiál vznikal právě v průběhu tohoto turné. Většina materiálu byla silně ovlivněna Davidovými dojmy z Ameriky, stejně jako jeho návštěvou Japonska. Albu "Alladin Sane" se podařilo něco, co od dob BEATLES nikomu jinému. Jeho objednávky ještě před vydáním přesáhly 100 000 kusů a píseň "The Jean Genie" se vyhoupla na 2 místo anglické hitparády. BOWIE se vrací koncertovat do Japonska a pro svůj návrat zvolí poněkud neobvyklý způsob. Jede totiž vlakem Transsibiřskou Magistrálou napříč celým Ruskem. Zážitky z této cesty o něco později zužitkoval při nahrávání alba "Diamond Dogs". Na čas se uchyluje do ústraní a stráví nějaký čas v Paříži. Následujíc album "Pin Ups" je myšleno jako pocta jeho oblíbeným kapelám ze 60. let. Na nahrávání se podílí vynikající bubeník Aynsley Dumbar (FRANK ZAPPA) a baskytarista Jack Bruce (ex CREAM) a najdete na něm skladby od THE KINKS, THE WHO, BRUCE SPRINGSTEENA a dalších. BOWIE se poté s plnou vervou vrhá na nový projekt, inspirovaný především Orwellovou knihou "1984". Vzniká silně politické a protestní album "Diamond Dogs" s velkým hitem "Rebel Rebel". Vychází 24 dubna 1974 a velký billboard s obalem desky, na němž je BOWIE vyobrazen jako půl muž-půl pes, zastavil v místě jeho umístění dopravu. Deska sice nebyla komerčně příliš úspěšná, ale z uměleckého hlediska se jedná opět o velmi kvalitní kolekci písni a mnozí Bowieho fanoušci považují toto album za jeho vůbec nejlepší. BOWIE se vydává opět na turné po Americe a ovlivněný tamní černošskou hudbou, především soulem a funkem jde ve Philadelphii do studia a natočí tam téměř kompletní nové album "Young Americans", jehož výsledek sám označuje jako "plastic soul". Deska oficiálně vychází počátkem roku 1975 a obsahuje jeden z největších Bowieho hitů, píseň "Fame", kterou napsal spolu s JOHNEM LENNONEM. BOWIE se v tom čase ale nenachází zrovna ve velké pohodě. Proslýchá se, že má problémy s drogami, evidentně fyzicky sešel a k tomu se přidaly i potíže s manažerem Tony De Friesem. Přesto všechno je neuvěřitelně aktivní. Natáčí v Novém Mexiku film "The Man Who Fell To Earth" k němuž natáčí i soundtrack, pracuje na knížce krátkých, autobiografických příběhů s názvem "The Return Of The Thin White Duke" a znovu vydává svůj debut "Space Oddity", který se v Británii drží 3 týdny na 1. místě albové hitparády. Vydání soundtracku k filmu "The Man Who..." je naplánováno na rok 1976, ale z nějakého záhadného důvodu se na trhu nikdy neobjevilo. Od října do prosince nahrával v Los Angeles další album "Station To Station" se svojí novou kapelou, kterou tvořil Carlos Alomar, Dennis Davis, Earl Slick, George Murray a Roy Bittain, klávesák od BRUCE SPRINGSTEENA. Deska jde na trh počátkem následujícího roku a BOWIE jako obvykle vyráží na turné, jenž zahrnuje Evropu, USA, Kanadu a Velkou Británii. Je ale evidentní, že se s ním něco děje. Změna image na vyzáblého, bezcitného, kostnatého vévodu, má své zřejmé důvody v jeho drogové závislosti. Sám BOWIE to zpětně komentoval: "Tohohle chlapíka jsem neměl nikdy rád". Jeho tehdejší živá vystoupení byla charakteristická ohromujícími efekty "bílého světla", které si BOWIE vypůjčil z německého divadla 30. let. Jedná se o zvláštní světelný efekt, vyvolávající v divákovi zvláštní neklid a stísněné pocity, aniž si to přitom daný objekt uvědomuje. BOWIE v hudebním tisku mluví o svém zájmu o elektronickou hudbu, přestože jeho aktuální tvorba stále inklinuje spíše k funku a popu. Produkuje desku "The Idiot" IGGYHO POPA a společně s ním se stěhuje do Berlína, kde se pokouší znovu najít sám sebe a zbavit se své drogové závislosti. Kokainem ovlivněné umělé šílenství z Los Angeles si evidentně vyžádalo nebezpečnou daň na jeho zdraví a mysli. "Chtěl jsem se znovu stát člověkem a vést normální, soběstačný život", vzpomíná BOWIE.

 

1977

V Berlíně dochází k osudovému setkání s elektronickým mágem Brianem Enem a BOWIE s ním začíná psát materiál pro chystané album, pojmenované "Low". Zahajuje tím své umělecky nejvíce ceněné období. V lednu 1977 je album hotovo a singl "Sound and Vision" si vede velmi dobře v oficiálních hitparádách. BOWIE se autorsky podílí na dalším albu IGGY POPA "Just For Life" a také jej produkuje. Získává hlavní roli ve filmu "Just A Gigolo" a v březnu zahajuje práci na albu "Heroes", na kterém se kromě BRIANA ENA podílel i ROBERT FRIPP (KING CRIMSON). Deska vychází v říjnu téhož roku a BOWIE dál pokračuje v neuvěřitelném pracovním tempu. V roce 1978 vyráží opět po delší době na celosvětové turné, které obsahuje 65 zastávek po celém světě. Záznam z tohoto turné je zachycen na "živém" dvojalbu "Stage". V průběhu turné si najde čas na odskočení si do Vídně, kde natáčí film o životě umělce Egona Schileho. Konec roku ho zastihuje ve Švýcarsku, kde žije se svojí rodinou. Zahajuje práci na "Lodger". Premiéra filmu "Just A Gigolo" sklidí jen vlažný ohlas a tak se BOWIE plně soustředí na hudbu. "Lodger" dokončuje v květnu 1979 v Berlíně.

 

1980

V únoru 1980 se rozvádí s Angie a dostává do péče syna Zowieho. Chystané nové album "Scary Monsters (And Super Creeps)" vzniká v průběhu léta v New Yorku a Londýně a na jeho vzniku se podílel kromě ROBERTA FRIPPA i PETE TOWNSHEND (THE WHO). Deska si vede velmi dobře, především pak singly "Ashes To Ashes" a "Fame" a BOWIE je opět na vrcholu popularity. Nazpíval písničku Giorgio Morodera pro muzikál "Cat People", maluje, hodně cestuje a s kapelou vystupuje ve filmu "Christiane F", natočeného podle knihy, u nás známé pod názvem "My děti ze stanice ZOO". V následujícím roce jeho filmová kariéra převažuje nad tou hudební, hraje ve filmech "The Hunger" a "Merry Christmas Mr. Lawrence". V roce 1983 se BOWIE opět vrací do studia, aby v New Yorku natočil desku "Let´s Dance", kterou zahajuje svou kariéru mainstreamové hvězdy. Lístky na jeho vystoupení v Birminghamu a Londýně byly totálně vyprodané. Následující léta jsou vyplněna průměrnými alby "Tonight" a "Never Let Me Down", na nichž BOWIE evidentně umělecky tápe a toto období patří k jeho nejméně zdařilým. V roce 1987 se rozhodl široce koncertovat a propagovat právě vyšlé "Never Let Me Down", ale celý projekt byl příliš ambiciózní a skončil neúspěchem. BOWIE se příliš soustředil na různé speciální efekty a bombastickou jevištní show, zatímco jeho hudba měla tehdy jen nevalnou úroveň. Komerčně byl sice v té době poměrně úspěšný, ale hudební kritika mu dávala co proto. Dráždila ji především pompézní nabubřelost jeho koncertů a skutečně slabá úroveň jeho nahrávek. BOWIE znechucen tím vším, ruší veškeré své sólové aktivity a přidává se coby "řadový" člen ke kapele TIN MACHINE, reprezentované kytaristou Reeves Gabrelsem a rytmickým duem bratrů Salesových (ex IGGY POP). Jejich dřevní rock, reflektující nastupující vlnu grunge rocku však měl jen velmi slabou úroveň a z mnoha důvodů neměl žádnou šanci na úspěch. Přestože je kritika opět strhala, desky se prodalo víc jak milion kopií. To, že měl v té době hudebního tisku BOWIE plné zuby dokazuje fakt, že koncerty TIN MACHINE odehrál v tričku s nápisem FUCK YOU, I´M TIN MACHINE! BOWIE v té době ztvárňuje biblickou postavu Piláta Pontského, v kontroverzním filmu Martina Scorsese "Poslední pokušení Krista".

 

1990

V roce 1990 vychází u Rykodisc Record retrospektivní kolekce všech dosavadních Bowieho desek, nazvaná "Sound and Vision". Vydání zahrnovalo všech 18 studiových alb, plus nějaké bonusy a vyšlo jak na CD, tak i na LP i kazetách. Navíc 350 kopií obsahovalo ve svém balení osobní dopis od samotného Mistra a BOWIE za tento počin obdržel v tom roce cenu Grammy. Povzbuzen tímto úspěchem vyráží na světové turné, které zahrnovalo 110 koncertů v 15 zemích. V září toho roku hraje v Buenos Aires pro 100 000 fanoušků a stává se prvním britským umělcem, který navštívil Argentinu po válce o Falklandy. V té době také potkává somálskou top modelku Iman, kterou o rok později žádá o ruku. V roce 1992 BOWIE pronáší na stadiónu ve Wembley motlitbu za Freddie Mercuryho, v rámci vzpomínkového koncertu na tohoto fenomenálního zpěváka britské rockové legendy QUEEN. Společně s Annie Lenox (EURYTHMICS) zazpíval píseň "Under Pressure", kterou zkomponoval právě s QUEEN a která se stala na konci 80. let obrovským hitem. Tento koncert přenášela britská televize do 73 zemí světa a údajně jej sledovala více než miliarda lidí. V dubnu téhož roku si ve švýcarském Lausanne BOWIE a Iman řekli své ano a 6. června následuje církevní obřad v kostele St. James ve Florencii. Sešla se na něm spousta významných hostí, jako např. YOKO ONO, BONO VOX, ERIC IDLE, BRIAN ENO, JERRY HALL a nebo BIANCA JAGGER. ENO na to vzpomíná slovy: "Nedalo se poznat, co bylo skutečné a co divadlo. Bylo to velmi dojemné". V roce 1993 vydává BOWIE poprvé po 5 letech nové studiové album, s názvem "Black Tie White Noise" a je to opět návrat ve velkém stylu. Skvělá deska, pohybující se mezi rockem, jazzem a popem, hráčsky brilantní, plná nápadů a muzikantského umu. V Americe příliš nebodovala, zato Evropa byla nadšena. BOWIE nahrává soundtrack pro seriál BBC "Buddha Of Suburbia", který vzniknul na základě novely Hanifa Kureishi. Tento materiál byl později rozšířen a vydán jako další řadové album. V 94 se znovu schází s BRIANEM ENEM a po dlouhých 13 letech opět společně pracují na novém albu. Tato spolupráce byla údajně tak plodná, že by vytvořený materiál vystačil ne na jedno, ale rovnou na pět alb. BOWIE sestavuje novou kapelu ve složení Reeves Gabrels na kytaru, druhý kytarista Carlos Alomar (jenž spolupracoval s Bowiem už v roce 1974), Mike Garson na piano, Erdal Kizilcay na basu a klávesy a konečně bubeník Sterling Campbell. MTV ruší Bowieho vystoupení v rámci jejich série Unplugged, když odmítne zařadit do svého vystoupení staré skladby a chce prezentovat pouze nový materiál. Při příležitosti vydání 100 čísla britského hudebního magazínu "Q" byl BOWIE jeho redakcí požádán, zda by do tohoto čísla "něčím nepřispěl". K překvapení všech poslal BOWIE krátký příběh nazvaný "The Diary Of Nathan Adler", spolu se třemi na počítači udělanými a vlastnoručně podepsanými ilustracemi. K tomu ještě přidal bizarní konverzaci o 1500 slovech mezi ním a Brianem Enem. V dubnu se uskutečnila jeho první samostatná výstava, nazvaná "New Afro/Pagan and Work 75-95" v Cork Street Gallery. Vystaveny jsou obrazy, kresby uhlem, různé skulptury a velkorozměrové tapety, které vytvořil pro Lauru Ashley. V červnu začíná natáčet film "Basquiat" s Dennisem Hopperem a Gary Oldmanem a v září vyráží společně s NINE INCH NAILS na americké turné nazvané "The Outside Tour". Současně vychází vynikající deska "1. Outside", jejímž hlavním tématem je temný thriler, v něčem připomínající dávného Ziggy Stardusta, ovšem tento příběh je daleko hrozivější a skutečnější. Hudebně je to jedna z nejlepší Bowieho desek vůbec a jeho propagaci alba provázejí i skvělé, přestože značně morbidní videoklipy. "Outside Tour" pokračuje i v létě následujícího roku a BOWIE puzen vlastním uměleckým přetlakem už ve studiu chystá další desku, nazvanou "Earthling". Počátkem roku 1997 oslavuje v New Yorské Madison Square Garden své 50 narozeniny a večírek je to skutečně velkolepý. Zúčastnilo se ho 17 000 lidí a bylo totálně vyprodáno. Album "Earthling" zcela zaslouženě zaznamenalo obrovský úspěch a společnou chválu pějí jak hudební kritici, tak i jeho fanoušci. Následující album "Hours" je mnohem klidnější a řekněme "klasičtější" a přináší inteligentní mix popu a rocku. V tomto trendu pokračuje BOWIE v podstatě až do dnešních dnů.

 

2002

Na následujícím CD "Heathen" obnovil BOWIE spolupráci s Tony Viscontim, se kterým nepracoval od "Scary Monsters". Objevili se zde zajímaví hosté, jako např. David Grohl (FOO FIGHTERS) a nebo Pete Townshend (THE WHO). MOBY dodal svůj remix písně "Sunday" a francouzské duo AIR zase vlastní remix skladby "A Better Future". V současnosti je na trhu aktuální album "Reality", na jehož podporu BOWIE právě vyráží na světové turné, nazvané ne příliš originálně "A Reality World Tour". Začíná 7. října v Copenhagenu a potrvá až do března 2004. BOWIE během něho navštíví Evropu (bohužel se to nebude netýkat naší republiky), USA, Austrálii a Japonsko. V roli předskokanů se v Evropě představí DANDY WARHOL.

Diskografie:


Z důvodu omezeného místa, jsem se rozhodl vybrat z jeho diskografie pouze 10 nejlepších alb. Jejich výběr i pořadí se řídil pouze mým subjektivním názorem.

 

Low
1977

První album s elektronickým šamanem Brianem Enem má dvě zcela odlišné podoby. Ta první je výrazně písničková s nepřehlédnutelným Enovým vlivem, stále si však zachovávající typický Bowieho rukopis. Chytré písničky s výraznými melodiemi a neobvyklými zvukovými kreacemi, dnes by se tomu nejspíš říkalo alternativní rock. Nachází se zde jeden z Bowieho největších hitů vůbec, píseň "Sound and Vision". Druhá strana je celá ve znamení experimentu a zavede posluchače do strukturovaných ambientních krajin, zahalených do tajemné mlhy elektronických výbojů. Album, které nemá slabé místo a je i po těch letech stále inspirující.

 

Ziggy Stardust
1973

Grandiózní směs glam rocku, psychidelického popu a bílého soulu, plná hitů, jež vešly do historie. Písně jako "Five Years", "Moonage Daydreams", "Starman", ale především "Ziggy Stardust" se staly hymnami tehdejší a vlastně i pozdějších generací. Za pozornost ale jistě stojí i další skladby, jako např. skvělá emocionální pecka "It Ain´t Easy", Iggy Popem ovlivněná "Suffragette City" a nebo podstatně říznější verze skladby "Hang Onto Yourself" (která se původně objevila na albu "The Man Who Sold The World").

 

Earthling
1997

Ovlivněné tehdejší kvasící taneční scénou. Futurologický elektro-pop s heavy kytarami a rockovou dravostí. Přestože je velmi strukturované a žánrově nejednoznačné, je posluchačsky čitelné a otevřené, takže se logicky stalo komerčně velmi úspěšným. Největší úspěch zaznamenala píseň "Little Wonder".

 

1. Outside
1995

Jedná se o další koncepční album, na kterém se Bowie opět sešel s Brianem Enem. 90. léta jsou zastoupena osobou zvukového inženýra Trenta Reznora a vliv jeho NINE INCH NAILS je zde více než patrný. Temný příběh z pomyslného deníku Nathana Adlera, je podbarven hudbou, v níž se setkává moderní elektronika s rockovou úderností. Deska je prodchnuta až chorobně znepokojivou atmosférou a celý koncept je dotažen k dokonalosti výtečně zpracovanými videoklipy.

 

Black Tie, White Noise
1993

Nenápadné a neprávem opomíjené album. Excelentní mix popu, jazzu funku, rocku a soulu s charismatickým vokálem. Není zatíženo žádnými módními výstřelky či krátkodobými trendy, je uvolněné, nadšené a radostné, plné pozitivní energie, muzikantské invence a hráčské dokonalosti.

 

Lodger
1979

Uzavírá pomyslnou trilogii s Brianem Enem a je méně experimentální a více rockové než obě předcházející "Low" a "Heroes". Převažuje optimističtější nálada, je žánrově pestřejší a posluchačsky přívětivější, přesto si uchovává jisté zvukové novátorství. Reflektuje právě probíhající vlnu new wave a vstřebává tu intelektuálnější podobu new yorského punku, reprezentovanou např. TALKING HEADS a nebo TELEVISION.

 

Heroes
1977

Druhý výsledek spolupráce s Enem má podobný scénář, jako předcházející "Low", tzn. první strana je písničková s úžasnou písní "Heroes", jež navazuje na to nejlepší z Velvet Underground a kterou Bowie nazpíval i v němčině. Druhá strana se nese opět v duchu experimentálních elektronických ploch a celé album je silně prodchnuto frustrovanou schizofrenií tehdejšího rozděleného Berlína.

 

Scary Monsters (And Super Creeps)
1980

Albu dominuje řízené sonické šílenství Roberta Frippa (KING CRIMSON) a jeho vklad je pro tuto desku zcela zásadní. Všech 6 skladeb z 10 na nichž se podílí vysoce převyšuje ty ostatní a především pak "Fashion" a "Ashes To Ashes" patří vůbec k tomu nejlepšímu, co David Bowie kdy nahrál. Ve videoklipech se projevila Bowieho fascinace japonskou kulturou a tradičním divadlem Kabuki.

 

Station To Station
1976

Bowie se v té době zajímal o mytologii, okultismus a mystiku, ale na jeho hudbě to příliš poznat není. Převládá vliv funku, soulu a špetka teatrálnosti FRANKA ZAPPY. Ve srovnání s předcházejícím, velmi komerční albem "Young Americans" je o poznání experimentálnější. Slušného ohlasu se dostalo skladbě "Stay" a objevila se zde i Bowieho "srdeční záležitost", převzatá píseň "Wild Is The Wind".

 

Diamond Dogs
1974

Další z řady koncepčních alb, ovlivněných tentokrát především Orwellovým románem "1984", ale také Bertholdem Brechtem, JG Ballardem a v neposlední řadě Bowieho zážitky z cesty po Rusku. Je to jeho nejpolitičtější album. Hudebně je to glam rock inspirovaný NEW YORK DOLLS, kontra orchestrálně rozmáchlý, dramatický pop. Přestože komerčně nebylo album příliš úspěšné, přineslo mu jeden velký hit, v podobě jednoduché rockové halekačky ve stylu ranných ROLLING STONES - "Rebel Rebel".

 

Filmografie:

The Virgin Soldiers
(John Dexter 1969)
Dost pochybný krok jeho kariéry, rozhodnutý jeho tehdejším manažerem Kennethem Pittem. Bowie byl nucen ostříhat své trubadúrské lokny pro malý, bezvýznamný štěk v upocené, militantní sexy komedii.

Love You Till Tuesday
(Malcom Thomson 1969)
Vlastním nákladem natočený promo materiál, který dokumentuje Bowieho periodu barevných korálů, zvonových kalhot a dlouhých vlasů. Veselé a zajímavé spíše z historického, než hudebního hlediska. Do roku 1984 nevydáno.

Ziggy Stardust - The Motion Picture
(DA Pennebaker 1973)
Legendární show v londýnské Hammersmith Odeon z 3. června 1973. Záznam toho koncertu zpracovaný pro kina (žádné video ani DVD milé děti tehdy ještě neexistovalo) se objevil o 2 roky později a téměř dokumentárním způsobem zachycuje poslední Bowieho vystoupení v roli Ziggy Stardusta.

The Man Who Fell To Earth
(Nic Roeg 1975)
V tomto halucinogenním, mnohovrstevnatém díle Bowie ztvárnil mimozemšťana s image vytáhlého, bledého elegána, odloučeného od okolního světa. Je považována za Bowieho dosud nejlepší roli.

Just A Gigolo
(David Hemmings 1979)
Loudavá a utahaná politická bajka s Bowiem v roli mladého nacistického vojáka.

Christiane F
(Uli Edel 1981)
V době natáčení filmu žil Bowie sice již v New Yorku, ale pro potřeby natáčení se i s kapelou vrátil zpět do Berlína, kde natočili jejich vystoupení, z něhož byla ve filmu použita krátká sekvence. Tento notoricky známý příběh mladistvé narkomanky, byl později odhalen jako čistá fikce.

The Hunger
(Tony Scott 1983)
Apartní, ale plytký erotický thriller, v němž Bowie představuje žravého upíra z Manhattanu, z něhož se stane bisexualní milovník Catherine Deneuve.

Merry Christmas Mr Lawrence
(Nagisa Oshima 1983)
Bowie obdržel uznání za ztvárnění postavy Jacka Cellierse v Oshimově snové studii o lidské krutosti a násilí. Představuje zde britského důstojníka v japonském internačním táboře a je to oslava lidské nezlomnosti a odolnosti.

Yellow Beard
(Mel Damski 1983)
V této beznadějné pirátské parodii, postavené na scénáři Keitha Moona (bubeník THE WHO) Bowie zcela nepochopitelně opustil svoji těžce nalezenou hereckou věrohodnost a hraje zde "žraloka", s gumovou ploutví na zádech.


Into The Night

(John Landis 1985)
Vytříbený a nekonvenční komediální thriller, ve kterém hrají Jeff Goldblum a Michelle Pfeiffer. Bowie zde předvádí svůj dosud skrytý komediální talent v roli smůlou pronásledovaného nájemného vraha.

Absolute Beginners
(Julien Temple 1986)
V tomto špatném, leč místy působivém pokusu o oživení klasického brit popového muzikálu, Bowie toporně ztvárnil postavu podvodníka a šmelináře Vendice Partnerse, jehož vzletná stejnojmenná píseň patří k nejlepším momentům filmu.

Labyrinth
(Jim Henson 1986)
Bowie v roli Krále Goblinů nosí na hlavě hrůzu nahánějící paruku a dokonce napsal k tomuto zpackanému pohádkovému příběhu mdlý soundtrack. Naprosté profesní dno. Tin Machine na to koukali za rohem.

The Last Temptation Of Christ
(Martin Scorsese 1988)
Další průměrná role v kůži Piláta Pontského, myjícího si ruce nad ukřižováním Ježíše Krista.

The Linguini Incident
(Richard Shepherd 1991)
Hromada oblbujících dialogů v tomto přímočarém, romanticko-komediálním propadáku. V hlavních rolích David Bowie a Rosanna Arquette.

Twin Peaks-Fire Walk With Me
(David Lynch 1992)
V této filmové podobě populárního seriálu Bowie představuje kolegu agenta Coopera a jen se tak mihne v jedné snové sekvenci.

Basquiat
(Julian Schnabel 1996)
Autobiografický snímek o Basquiatovi, černém umělci z ulice, který se proslavil svými graffiti a jehož talent shořel stejně rychle, jako vzplál. Bowie zde hraje Andy Warhola (po čemž nejspíš toužil celý život) a je jeho poněkud rozviklanou, nicméně absolutně přesnou karikaturou.

Everybody Loves Sunshine
(Andrew Goth 1998)
Nízkorozpočtový thriller o homosexuálních lotrech, na pozadí současné klubové kultury. Bowie a Goldie jako soupeřící milovníci z podsvětí. Laciné, ale energické a stylově čistě natočené.


Mytí Oken Brno   |   Lukáš Berta   |   Linky