Rock Block - rockový hudební server

ČLÁNKY


DIMEBAG DARRELL „Desetník v ceně diamantu“


 

Jméno: Darrell Lance Abbott
Přezdívka: Diamond (diamant), později Dimebag (desetník)
Povolání: kytarista
Národnost:USA
Narozen 20. srpna 1966
Rodiště: Dallas, Texas
Zemřel: 8. prosince 2004
Místo úmrtí: Columbus, Ohio
Příčina smrti: zastřelení
Pochován: Arlington, Texas

Narozen v Dallasu, jako Darrell Lance Abbott, syn skladatele a producenta country and western hudby, Jerryho Abbotta. Od kolébky byl obklopen hudbou a tak bylo přirozené, že jen co trochu odrostl, začal se o ni sám aktivně zajímat. Jako u mnoha jiných teenagerů se jeho hudební zájem rychle přesunul k rockové hudbě, konkrétně na KISS a BLACK SABBATH a jeho největším kytarovým hrdinou se stal Ace Frehley. „Od táty jsme dostali bicí soupravu a oba jsme na ni začali hrát“, vzpomíná na tu dobu jeho bratr Vinnie. Ale já jsem byl lepší než Darryll, protože on byl ještě moc malej a tak šel za tátou a povídá: Potřebuju kytaru! Vždycky když jsem šel kolem jeho pokoje, viděl jsem ho s ní stát před zrcadlem a dělat všechny ty srandovní pózy, někdy dokonce pomalovanej jako Ace Ashleye. První věc co jsme hráli společně byla „Smoke On The Water“, 3 nebo 4 hodiny pořád dokola ten samý motiv. To byla chvíle, která rozhodla o tom, co budeme v životě dělat. Jakmile se Darryll rozhodl naučit se hrát na kytaru, podřídil tomu všechno. Všude ji tahal s sebou, dokonce i do koupelny“. Když mu bylo tak 14 nebo 15 let, začal obrážet různé kytarové soutěže, kde hrál proti chlapům o 10 let starším a porážel je. Na jedné z nich vyhrál svůj první model kytary Dean ML' (model který v podstatě používal celou svou kariéru). V roce 1981 založil společně se svým bratrem Vinnie Paulem a basákem Rex Rockerem formaci PANTERA a přijímá umělecký pseudonym Diamant Darrell. S pomocí kontaktů svého otce získali smlouvu s firmou METAL MAGIC RECORDS, u níž vydávají sérii poměrně slabých, power metalových alb, cinknutých glam rockem: „Metal Magic (1983), Projects in the Jungle (1984) a I Am the Night“ (1985). „Zatímco ostatní honili holky a nebo chlastali, my jsme tvrdě makali a dělali na něčem skutečným. Ve škole jsme nebyli ničím zajímaví, stáli jsme spíš mimo a byli jsme všem spíš pro srandu“. Jenže tito „školní outsideři“ jeli za pár let americké turné s KISS a ještě o pár let později hráli v Moskvě pro milion fanoušků.

 

„Heavy metalové šílenství“

Turné s KISS jim mediálně hodně pomohlo, takže nejspíš i díky němu dostal Dimebag Darrell lano od MEGADETH, které ale s díky odmítl a raději se soustředil na dobývání metalového světa s PANTERA. A dobře udělal. Významná změna v jejich hudebním směřování se udála v roce 1988, s příchodem vokalisty Phila Anselma a byl to právě Darrell, který toho vychrtlého spratka s napalmem v hrdle pro PANTERA objevil. První společné album „Power Metal“ ještě neslo výrazné známky předchozího, trochu komického glam metalového harašení, ale celkově bylo oproti minulosti podstatně uvěřitelnější a razantnější. A pak to přišlo. V roce 1990 vychází album „Cowboys from Hell“, které způsobilo na hudební scéně malou explozi a následující, ještě drsnější demonstrace metalové síly „Vulgar Display to Power“, jejich status definitivně potvrdilo. Po dávných klišé nezůstala ani stopa a z PANTERA se jakoby mávnutím kouzelného proutku proměnila v nebezpečně agresivní mrchu titánských rozměrů, k níž není radno točit se zády. V následujících letech se PANTERA stala nezpochybnitelným a suverénním metalovým vládcem a následná alba „Far Beyond Driven (1994), The Great Southern Trendkill (1996) a Official Live 101 Proof (1997) pak tuto jejich pozici nadále utvrzovala. Darrell se stal jedním z nejrespektovanějších metalových kytaristů, o čemž mimo jiné svědčí i častá vítězství v prestižních anketách. Způsob jeho hry předefinoval zažitá metalová klišé a nastavil zcela nové standardy. „Darrell nebyl se zvukem své kytary už od začátku moc spokojený“, vzpomíná Vinnie, a stále hledal ten svůj ideální zvuk. Každý z velkých kytaristů, jako třeba Van Halen, Randy Rhoads, Zak Wylde a nebo Dimebag ho má. Když je slyšíte, ihned je poznáte a nemáte žádné pochyby“. Darrell pravděpodobně nikdy nebude tak slavný, jako třeba Jimi Hendrix a nebo Eric Clapton, rozhodně ale měl svůj styl. Jestli chcete slyšet definici Dimebagovi hry, tak si pusťte skladbu „Cowboys from Hell“, tam to všechno je. „Darrell byl perfekcionista a nikdy se nebál experimentovat“ vzpomíná Vinnie. Byl otevřený jiným názorům a nikdy neřekl, já to dělám takhle a hotovo. Bylo to spíš něco jako: Ok, nechte mě to vyzkoušet a uvidíme jak to dopadne. Nebál se selhání, protože se byl vědom vlastní síly. Náš producent Terry Date vždycky říkal: Už jsem dělal se spoustou kapel, ale nikdy jsem nezažil někoho, jako je tvůj brácha. Udělá nějakou věc 20x po sobě a nakonec stejně řekne: Ok pojďme to zkusit ještě jednou“. Po vydání alba „The Great Southern Trendkill“, nastala v dráze PANTERA menší přestávka, kterou Darrell vyplnil účastí na různých projektech. PANTERA se znovu sešla v roce 2000 k natočení alba „Reiventing The Steel“ a přes jeho docela slušný úspěch se v roce 2003 definitivně rozpadla.

 

„Kruh se uzavírá“

„Rozpad PANTERA byl pro nás (míněno bratry Abbottovi) absolutní šok“, vzpomíná na tu dobu v jednom z rozhovorů sám Darrell. Naším plánem bylo hrát v kapele, dokud neumřeme. Chtěli jsme být jako ROLLING STONES. Ale Phil nás podtrhnul a to nám zlomilo srdce. Teď máme s Vinniem novou kapelu DAMAGEPLAN a všechno se obrací k lepšímu. Ještě nedávno jsem byl v pekle, ale teď už jsem zase skoro v nebi“. Kromě DAMAGEPLAN měli bratři Abbottové před sebou ještě jeden úkol. Pokusit se konečně dokončit společné album s undergroundovým country rebelem Davidem Allan Coem, což byla záležitost stará několik let. Jejich hlavní zájem ale pochopitelně směřoval k DAMAGEPLAN, se kterými vydali v roce 2004 velmi slušné album „New Found Power“, kde celkem logicky navázali na tvorbu PANTERA. Nijak okatě ji ale nekopírovali a snažili se spíše najít nový způsob vlastního uměleckého vyjádření. Na podporu nového alba vyjeli DAMAGEPLAN na kratší americké turné a jednou ze zastávek se stalo i město Columbus. 8. prosince 2004 tam během jejich vystoupení v klubu Alrosa Villa došlo k šokující a nesmírně tragické události. Dimebag Darrell byl přímo na jevišti zastřelen nějakým pošahaným zmetkem a kromě něj přišli ten večer o život další 3 lidé. Podivnou shodou okolností se tak stalo v den výročí zastřelení Johna Lennona v New Yorku.

 

„Dimebag kytarista“

Uprostřed 90. tých let začala Dimebagova dlouho trvající spolupráce a přátelství s výrobci kytar Washburnem a Randallem, která vedla k vytvoření série kytar Dime 3 Line, na jejichž designu se Dimebag sám podílel. Základem pro nový model se stala Dimebagova oblíbená kytara Dean a výsledkem byla jedna z nejpěknějších metalových kytar. Pokud vás zajímají i technické parametry, tak Darrell používal tremolo Floyd Rose, aktivní snímač Bill Lawrence, rytmický snímač Seymour Duncan a povrchová úprava byla "Dime-approved". Kromě Dimebagových kytar byl jeho specifický zvuk docílen nabranými středy, velkým gainem a silným zvukem zesilovačů Randall. V r. 1999 byl po roce práce a vývoje představen veřejnosti Dimebagův „signature“ model zesilovače - Warhead. Dimebag byl chodící učebnicí kytarových technik a ve své hře používal klasických power akordů v kombinaci s disharmonickými intervaly a jeho sóla jsou hodna největších mistrů tohoto žánru.

Dimebagovu práci najdete na nahrávkách kapel, jako např. ANTHRAX - alba „Volume 8: The Threat is Real, We Came For You All a Stomp 442", dále na cd "Voodoo" KINGA DIAMONDA a v poslední době třeba na poslední desce NICKELBACK „All The Right Seasons.“ Skladba „Side Of A Bullet“ vznikla asi 3 měsíce po té tragické události“ vzpomíná leader NICKELBACK Chad Kroeger. Strašně mě to naštvalo a myslel jsem na to intenzivně asi 2 měsíce. Když jsem měl demo písničky hotové, zavolal jsem Vinniemu, jestli by nechtěl na skladbu přispět i svým bubenickým umem. Ten se ale po poslechu nahrávky rozhodl, že náš bubeník Daniel Adair odvedl skvělou práci a tak jsme to nechali tak a vložili tam jen Darrellovo starší sólo, které vzniklo někdy v době natáčení „Vulgar Display of Power“ a „Far Beyond Driven“. Kroeger se znal s Darrellem a Vinnie Paulem někdy od roku 2002, když s NICKELBACK vystupovali v Dallasu. „Po pár drincích se oba přiznali, že byli vždycky našimi velkými fanoušky, čímž mě opravdu překvapili“, vzpomíná na ten večer Kroeger. O rok později, když NICKELBACK opět přijeli hrát do Dallasu, natočil Kroeger společně s Darrellem během jedné dlouhé noci skladbu od ELTONA JOHNA „ Saturday Night's Alright (For Fighting) “, kterou pak NICKELBACK společně s KID ROCKEM poskytli na soundtrack k filmu „Charlieho andílci“. Skladbou „Fractured Mirror“ přispěl také Dimebag na tributní album „Spacewalk A Salute To Ace Ashley“ a jeho další skladba „Caged In A Rage“ se objevila na soundtracku k filmu s Jackie Chanem „Supercop“.

 

„Dimebag kumpán“

„Darrell miloval hazard. Kdekoliv bylo kasino, hned se tam hrnul. Ale vzpomínám si, že jednou po koncertě v Buffalu jsme chtěli jít do kasina a Darrell byl nějaký unavený a že půjde raději do postele. Tak jsme vyrazili bez něj a když jsme se asi za 2 hodiny vrátili, našli jsme ho v tour busu, jak tam klábosí se 7 nebo 8 fanoušky. Říkals že jsi vyřízený a že si jdeš lehnou? A on na to: Přece jsem ty lidi nemohl nechat jen tak na ulici. Potřebovali společnost, tak jsem je vzal dovnitř. Darrell byl nadmíru otevřený, přátelský a poctivý chlap, velmi starostliví a nesobecký. Byl velkým fanouškem hokeje a když jeho oblíbený klub Dallas Stars vyhrál v roce 1999 Stanleyův pohár (tehdy s Romanem Turkem v bráně), pozval celý tým k sobě domů, aby to náležitě oslavili. Nejlepší zábavou celého večírku se pak stal skok z balkonu rovnou do Darrellova bazénu i s pohárem“.

 

„Co dál…“

V červenci 2005 se Vinnie Abbott poprvé od smrti svého bratra objevil před kamerami, aby oznámil, že se konečně chystá vydat album „Rebel Meets Rebel“, které oba bratři natočili společně s kontroverzním country zpěvákem Davidem Allan Coem. „Byla to první věc do které jsem se pustil po té nešťastné události. Pracovali jsme na té desce s přestávkami 4 roky a na konečný výsledek jsem velmi hrdý. Album vyjde na mé vlastní značce Big Vin Records a není to ani metal, ani country, je to především legrace. Je to album pro všechny pohodáře, co mají rádi dobré pivo, dobré pokouřeníčko a dobrou zábavu“ . Dále se Vinnie chystá vydat dosud nepublikovanou kolekci písní, jež se měly stát základem pro 2 album DAMAGEPLAN a v neposlední řadě i dvd, které by mělo být takovou vzpomínkou na jeho bratra Darrella. Objeví se na něm mnoho dosud nevydaných záznamů, všechno to šílené skotačení po jevištích celého světa, ale-i záběry ze soukromí a spousta dalších věcí. „Po té tragické události jsem se cítil úplně prázdný, neproduktivní, bez cíle, bez budoucnosti. Zbyl jen nepředstavitelný smutek. Nad vodou mě udrželi mí přátelé a také podpora našich fanoušků. Pokoušel jsem se jít do našeho studia a pracovat, ale když jsem tam všude viděl jeho věci, musel jsem odejít. Prostě to nešlo. I po roce je všechno ještě příliš bolestné, ale není jiné cesty, než jít dál. Náladu mi zvedne, když ho vidím na videu, jak tam blbne. To mám pak pocit, jako by tu se mnou stále byl a mám chuť se zvednout a silně jej obejmout. Měli jsme společný cíl, hrát hudbu. Nikdy jsme mezi sebou nesoutěžili, ale spíše se navzájem podporovali. Fungoval mezi námi jakýsi druh hudební telepatie, kdy dopředu víte, co ten druhý udělá nebo spíš, co by měl v ideálním případě udělat. Řekl bych, že každá současná metalová kapela má v sobě kousek PANTERA a tím pádem i kousek Darrella“.

 

Mytí Oken Brno   |   Lukáš Berta   |   Linky