Rock Block - rockový hudební server

ČLÁNKY


DROWNING POOL "Znovu na startu"


U DROWNING POOL jsem měl vždycky pocit, jako by tady byli od počátku. Přestože za sebou měli jedinou desku, jeden velký hit "Bodies" a koncertování po rodné Americe, jejich kompaktní hudební projev a suverénní jevištní vystupování jakoby patřilo ke kapele, která má za sebou už roky koncertování po světových štacích a hromady studiových desek. Vůbec se nechovali jako nějací vyděšení zelenáči a jejich suverenita a přehled slibovaly, že se od nich můžeme ještě nadít zajímavých věcí. Všechno to ale bohužel dopadlo úplně jinak a kapela dnes stojí zase na začátku, jiná, než když s takovým zápalem a energií před pár lety začínala.

 

 

Od blues k metalu

Všechno to začalo, když se bubeník Mike Luce a kytarista C. J. Pierce přestěhovali z jejich rodného New Orleansu do Dallasu, aby se tam spojili se svým kamarádem, baskytaristou Stevie Bentonem. "Mike a já jsme společně jamovali asi 4 roky", vzpomíná Pierce, ale pořád jsme nemohli najít ty správné lidi, kteří by nám pomohli vytvořit zvuk, jaký jsme hledali. V New Orleansu není žádná pořádná rocková scéna. Je to skvělý místo pro jazz a nebo blues, ale rock je tam na vedlejší koleji. Ale nás bral nejvíc a tak jsme se přesunuli do Dallasu." Kapela i bez zpěváka pilně koncertovala a získávala si na lokální úrovni docela slušnou pověst, přesto absenci dobrého frontmana pociťovali čím dál palčivěji. Pak jim cestu zkřížil Dave "Stage" Williams, který zpíval 2 roky v Dallasu v různým místních kapelách a jejich osudy se nezvratně spojily. Přezdívku "Stage" (jeviště, pódium) mu dal nikdo jiný, než Dimebag Darrell z PANTERA. Nově zformovaní DROWNING POOL rychle natočili první demo a vyrazili na společné turné s KITTIE, SEVENDUST a HED (P.E.). Jejich popularita rostla závratnou rychlostí a 6 písňové demo se s úspěchem hrálo v dallaských rádiích (v našich podmínkách něco nepředstavitelného). Kapela se díky tomu dokonce dostala do místní Top Ten a to všechno dohromady mělo za následek podpis smlouvy s WIND-UP.

Ať těla dopadnou na podlahu

Debutovali u nich singlem "Bodies", který se okamžitě stal hymnou dnešní mládeže (slogan "Let the bodies hit the floor") a jejich prvního alba "Sinner" které následovalo, se prodalo 1,5 milionu kopií. Desku produkoval zkušený Jay Baumgardner (PAPA ROACH, ORGY, COAL CHAMBER) a kapela se na něm představila coby moderní, energická a drsná parta, která ale umí napsat dobré melodie. Expresivní vokál Davea Williamse dokázal zuřivě cedit mezi zuby hřebíky, stejně jako emocionálně a relativně čistě zazpívat refrén, což osobně chápu jako přednost. Hudebně se DROWNING POOL upírali k současnému nu-metalu, s jeho mohutnými kytarami, svižným tempem a občasným rapováním, stejně jako k post grungeové zemitosti seattleské generace a částečně pak i k hard coreové upřímnosti a intenzitě. Ne že by to bylo něco úžasně objevného a novátorského, přesto si jejich písně našly cestu k srdcím mnoha rockových fanoušků a deska se skvěle prodávala. Všechno to snažení pak korunovalo vystoupení na Ozzfestu 01 a přestože hráli na vedlejším pódiu a ke všemu v 9 hodin ráno, stali se od té chvíle hvězdami první velikosti. "Už jsme hráli i dřív", směje se kytarista Pierce. Náš rekord je v 6 hodin ráno". Po vydání úspěšného debutu vyrazili na turné a projezdili USA křížem krážem a svými energií nadupanými show potvrzovali svoji velmi dobrou koncertní reputaci. Vypadalo to, že DROWNING POOL už nemůže nic zastavit. Jako blesk z čistého nebe ale přišla ledová sprcha. 14.8. 2002 náhle zemřel jejich frontman Dave Williams. Byl nalezen mrtev, na podlaze jejich tour busu, během právě probíhajícího Ozzfestu 02. Oficiální zpráva zněla, že Dave trpěl specifickou srdeční chorobou. DROWNING POOL ihned zrušili všechna svá vystoupení a vrátili se do Dallasu, kde svého kamaráda pohřbili. "Byla to ta nejtěžší věc, kterou jsme kdy museli udělat", říká Stevie Benton. V jedné minutě jsme byli na Ozzfestu a užívali si největší chvíle našeho života a v následující chvíli se to všechno ocitlo v troskách. Nakonec se ale stejně musíte zvednout a jít dál, jinak tomu podlehnete".

 

Každý konec v sobě skrývá nový začátek

Celý rok trvalo vyčerpávající hledání nového zpěváka, až nakonec volba padla na Jasona "Gong" Jonese, který pochází z Charlestonu a své dospívání strávil v Columbusu. V 19 letech se přestěhoval do Los Angeles, aby tam zahájil vysněnou kariéru rockového muzikanta. Působil v několika místních kapelách a spřátelil se s Ming "Lucky" Chengem (což je bratr Chi Chenga z DEFTONES), který mu také vymyslel přezdívku "Gong". Mezitím se živil tetováním a v tomto ohledu se stal v místní rockové komunitě vyhledávaným umělcem. Jednoho dne se ve městě objevil bubeník DROWNING POOL Mike Luce, kterého s "Gongem" seznámil producent James Murray (JANE´S ADDICTION, PUDDLE OF MUDD). Ti dva si hned padli do oka a netrvalo dlouho a "Gong" už si to frčel do Dallasu, coby nový zpěvák DROWNING POOL. Ústředním tématem nového alba na kterém začali zakrátko pracovat se stala beznaděj, která ale v jejich pojetí neznamená konec, ale může vést k novým, skvělým věcem. "Naše aktuální album "Desensitized" je naší dosud nejlepší prací", pochvaluje si Pierce. Nejenom že jsme lidsky dokázali překonat tu tragickou událost, ale i hudebně jsme se na něm posunuli směrem kupředu. První kytarový riff který jsem napsal po Daveově smrti je použit ve skladbě "This Life". Ta píseň mě nejvíce oslovuje a tak nějak to celé shrnuje." Produkce se ujal Johnny K (DISTURBED) a na zvuku kapely je to rozhodně poznat. Je to takový hustý a výrazně melodický post grunge s metalickými elementy, zahraný s přehledem a dostatečnou dávkou energie (recenze Spark 9/04). Zpěvák Jason "Gong" Jones převzal bez problémů úlohu zlého chlapce, který ale má křehkou duši a dokáže své emoce také předat. V některých pasážích mi dokonce připomíná nebohého Layne Staleye z ALICE IN CHAINS. DROWNING POOL se tentokrát více spolehli na melodie než na agresi, přesto však zůstali stále přesvědčiví a zdravě nabroušení. Kapela teď tedy stojí znovu na startovní čáře a o jejich osudu rozhodnete do značné míry právě vy, rockoví fanoušci. Přestože to nejsou žádní vizionáři, ani objevitelé nových hudebních světů, jejich hudba je upřímná, bez falešných póz a trendových manýrů. A to je myslím dobrý základ.

 

Diskografie:

Sinner 2001
Desensitized 2004

www.drowningpool.com

Mytí Oken Brno   |   Lukáš Berta   |   Linky