Rock Block - rockový hudební server

ČLÁNKY


GRAND FUNK RAILROAD "Vzestup a pád Grand Funk Railroad"


Jedna z nejslavnějších amerických hard rockových kapel první poloviny 70. let byla zlořečena hudebními kritiky, očerňována rockovými fanoušky, vláčena po soudech, hudební průmysl o ně bojoval a mnozí si je dnes pamatují spíš pro jejich image než hudbu. Prodali miliony alb, procestovali celý svět a přes všechna příkoří si nakonec získali uznání. Časopis Rolling Stones kdysi označil jejich hudbu "za ubohou" a ROD STEWART o nich prohlásil, že jsou jenom "white noise" (v pejorativním smyslu kravál). Když ale v roce 1969 přijeli LED ZEPPELIN poprvé do USA, bylo jim řečeno, že se mohou vyrovnat GFR jen v případě, když ze sebe dostanou maximum (je třeba brát s rezervou). Čím větší bylo pohrdání kterým je zahrnovali, tím lépe se jejich desky prodávali. Přestože jsou dnes již skoro zapomenuti, byly doby, kdy na ně bylo pohlíženo jako na obry americké hard rockové scény.

 

Většině rockových fanoušků tehdy vadilo, že je jejich vydavatelská firma tak bezostyšně tlačila kupředu a že jsou jim GFR strkáni až rovnou pod nos. Z dnešního pohledu to není nic divného a naopak je to pokládáno za běžnou praxi, bez které to už ani nejde a člověk se někdy opravdu nestačí divit, co dobré promo a šikovný marketing dokáže prodat. Na reklamní triky a bombastickou reklamu si dnes už žádná z kapel nestěžuje a naopak jsou nespokojeni, když se jim této "pozornosti" nedostane. V angličtině je pro to výraz "HYPE" (reklamní trik, švindl, umělý stimul, medializace) a GFR dostali nálepku "hype" ještě dřív, než vůbec stačili vydat první desku a britský hudební tisk je proklel ještě dávno před tím, než zahráli v UK jediný koncert. To, co postavilo takřka celý tehdejší hudební svět proti nim byl právě způsob, jakým fanoušci i kritika byli manipulováni, aby oslavovali kapelu, která nebyla příliš dobrá, i když je těžké to dnes objektivně posoudit. Měřítka hudební kvality se od těch dob výrazně změnila a na GFR je dnes mnohými nazíráno, jako na spolutvůrce amerického hard rocku 70. let.

 

Detroit, Mekka tvrdého rocku

Centrem tvrdého rocku byl tehdy Detroit, Michigan. Byl domovem spousty kapel, které dnes považujeme za základní stavební kameny hudebního stylu, který dnes nazýváme hard rockem: MYTCH RIDER, THE DETROIT WHEELS, MC 5, ALICE COOPER a nebo THE STOOGES. Průvodním znakem všech byla maximální hlasitost, kytarové riffy, teatrální jevištní prezentace a poselství mladistvé revolty. Nikoliv však v nenásilném duchu hippies 60. let, ale v duchu kocoviny, vyvolané neslavným koncem "květinového léta", smrtí prezidenta Kennedyho a debaklem Američanů ve Vietnamu. Symbol mladého rebela, revoltujícího proti stávajícímu pořádku není nic nového a stejný koncept se v rockové historii později opakoval ještě mnohokrát. GFR a především jejich první producent Terry Knight pouze jako první tento koncept vzali a v hollywoodském stylu ho prodali světu.

 

Na startovní čáře

Domovským městem GFR byla malá díra jménem Flint ve státě Michigan. Před založením GFR hráli její členové v různých teenagerovských kapelách. Bubeník Don Brewer spolu s kytaristou a zpěvákem Markem Farnerem působili v kapele THE PACK, jejichž hlavním vokalistou byl kluk jménem Terry Knight. Původně pracoval jako Dj v místním rádiu a o něco později získal místo u větší rádiové stanice v Detroitu. Bylo mu sice teprve 20, ale už z něj byl pořádně arogantní, namyšlený a zpupný spratek a tak se nikdo nedivil, když ho zakrátko z toho rádia vykopli. Kapela TERRY KNIGHT AND THE PACK měla v té době na kontě pár lokálních hitů a Terry se na základě toho rozhodl trhnout a začít si budovat vlastní sólovou kariéru. Samozřejmě to dopadlo neslavně a jeho pýcha utrpěla první vážnou trhlinu. Po rozpadu THE PACK se v roce 1968 Don a Mark rozhodli založit vlastní kapelu. Přidal se k nim jejich starý známý baskytarista Mel Schacher a nově vzniklé trio nazvali GRAND FUNK RAILROAD (podle legendární železnice The Grand Trunk). Nahráli pár demosnímků a Brewer zavolal Knightovi, jestli by si ty nahrávky nechtěl poslechnout. Ten z nich byl nadšen a pochopil, že všechna jeho frustrace a chorobná touha po úspěchu získala šanci vydat se novým směrem. A tak se Terry Knight stal manažerem GFR. Půjčil jim 500 dolarů a ve studiu v Clevelandu nahráli první singl "Heartbreaker/High On A Horse", v létě 1969 jim pak zorganizoval první veřejné vystoupení v Buffalu.

 

Vzestup

Terry Knight se brzy stal pro kapelu zcela nepostradatelným. Byl jejich tiskovým mluvčím, poskytoval za ně interview, organizoval promo a produkoval jejich desky. Opravdu se činil, ale přes jeho enormní snahu kapelu nikdo nechtěl. Knight se nakonec musel nechat zaměstnat jako konferenciér na turné s Twiggy (bývalá slavná modelka), ovšem tato potupa měla nečekaný efekt. Manželem Twiggy byl Justin De Villeneuve, který byl ochoten zavolat svému dobrému příteli Paulu McCartneymu, zda by pro začínající kapelu nemohl něco udělat. Pozvání bylo v zápětí rozšířeno na návštěvu Londýna, ale když tam Knight dorazil, našel BEATLES zmítající se v agónii rozpadu, takže žádná přímá pomoc se nekonala. Ale pouze fakt, že se o ně zajímal někdo z BEATLES způsobil, že si v Capitol Records znovu poslechli jejich nahrávky a nakonec s nimi podepsali smlouvu. Skutečný průlom přišel ale až po jejich vystoupení na Atlanta Pop Festivalu 4. července 1969, kde hráli pro 180 000 nadšených fanoušků. GFR vypadali na pódiu dost divoce, skákali po jevišti jako šílení, dělali všechny ty mužné pózy a jejich dlouhé vlasy vlály ve větru. Debutové album "On Time" vyšlo v roce 1969 a přestože rádia stále odmítala hrát jejich hudbu a kritika je nenáviděla, fanoušci je milovali. Deska se brzy pozlatila a přinesla jim první hity "Time Machine" a Mr. Limousine Driver". Další desky "Grand Funk" (někdy také označovaná jako "Red Album") a "Closer To Home" byly všechny zlaté a obě vyšly v roce 1970. Celou tuto albovou smršť roku 1970 uzavřela koncertní nahrávka "Live Album". Z dnešního pohledu se toto období jejich tvorby jeví jako umělecky nejcennější, samozřejmě nikoliv hudebně, protože v té době to byl hodně jednoduchý a přímočarý hard rock s kořeny v rhythm´n´blues, ale spíše tím, co tehdy GFR představovali. Archetypální, radikální, propocení rockeři, kteří svojí hudbou reprezentovali autentickou a nefalšovanou dobovou výpověď.

 

Na vrcholu

Jakkoliv se to zdá divné, přes značnou popularitu byli GFR v té době kapelou bez tváře. Díky "starostlivosti" jejich manažera Knighta se na veřejnosti GFR prezentovali jako celek a nikoliv jako soubor individualit, tak jak tomu bylo zvykem třeba v Anglii. Knight si to ale včas uvědomil a vyvěsil na Times Square obří billboardy, které zakryly celé 2 bloky. Byly na nich zobrazeny portréty členů GFR a celá ta legrace ho tehdy stála 1000 dolarů. V prosinci 1970 odehráli GFR 2 koncerty v new yorské Madison Square Garden, které byly vyprodány během 2 hodin. O rok později už měli prodáno neuvěřitelných 5 milionů alb a nová deska "E Pluribus Funk" se okamžitě vyhoupla na 3 místo americké hitparády. Jejich 2 koncerty na legendárním Shea Stadium byly vyprodány rychleji než na BEATLES. V lednu 1971 odehráli koncert v londýnské Royal Albert Hall a v červenci téhož roku bezplatný koncert v Hyde Parku tamtéž. Palba kritiky sice neustávala, ale kapela se vezla na vrcholu vlny a vypadalo to, že není nic, co by je mohlo zastavit. Jen jejich pesimistické texty, zabývající se smrtí, zkázou, zbraněmi, šoustáním a silnými motorkami naznačovaly, že uvnitř kapely nemusí být všechno úplně v pořádku.

 

Pád

Dnes už je asi nemožné určit moment, kdy si členové kapely uvědomili, že je jejich manažer Terry Knight vlastně jenom využívá a že jeho nestydatá a agresivní taktika, jakou se snažil protlačit kapelu na vrchol, je pro ně už dál nepřijatelná. Faktem nicméně zůstává, že jednoho krásného dne roku 1971 kapela svého manažera Terry Knighta vykopla. Peklo nezná takovou nenávist, jako toto rozhodnutí v tom člověku rozpoutalo. Veřejně vykřikoval, že kapelu zničí, pokoušel se zablokovat jejich další vývoj, podal na ně soudní žalobu a všechny promotéry varoval před postihem, který je čeká, když nechají GFR vystupovat. V novinách si nechal otisknout celostránkové reklamy, že jediným vlastníkem firmy GFR je on a nikdo jiný. Bral to jako akt zrady a soudní proces s kapelou zabral většinu roku 1972. GFR mezitím angažovali nového manažera, kterým se stal Andy Cavaliere a přibrali nového člena, klávesistu Craiga Frosta, který už před tím na některých albech hostoval. Jejich hudba se trochu uvolnila, zvuk se pročistil a jejich projev se stal melodičtějším. I bez Knighta dokázali v říjnu 1972 vyprodat Arenu v Seattlu a nové album "Phoenix" mělo svým názvem symbolizovat nový začátek. Na závěr roku 1972, konkrétně na Štědrý den a Nový rok plánovali odehrát 2 koncerty v Madison Square Garden. Jenže dva dny před prvním koncertem tam během zvukové zkoušky vtrhnul Knight v doprovodu právníka a zástupce šerifa a prohlásil, že mu kapela dluží milion dolarů a tudíž zabavuje celou aparaturu. Dále požadoval celý výdělek z koncertu (jak by mohl proběhnout bez nástrojů jsem nepochopil) a také peníze za prodej televizních práv. Navíc hodlal zažalovat promotéra i s celou Madison Square Garden. Nakonec šerif města New York svolil, aby koncerty proběhly, protože se obával masových nepokojů a výtržností, kdyby je zrušily. Ihned po skončení show však Knightovi pohůnci zabavily všechny nástroje přímo z rukou muzikantů, včetně trsátek, strun i bubenických paliček. GFR odešli bez výdělku a ještě museli zaplatit promotérovi jeho náklady. Nový manažer Andy Cavaliere se k tomu postavil filozoficky: Náš právní řád mu to bohužel umožňuje a pan Knight z této situace vytěžil maximum". Důvodem, proč kapela tento atak přijala relativně klidně bylo, že měli kompletní vybavení zdvojené, takže se vlastně nic moc nestalo. Nehledě na to, že už měli v té době domluvené další turné, které zahájili v lednu 1973.

 

Nové cesty

Nejlepší odpovědí na Knightovi výpady pak bylo nové album s názvem "We´re An American Band", které mnozí jejich fanoušci pokládají za vůbec nejlepší. Jako by se tam v ideální míře spojilo to prvotní dravé bluesové cítění z jejich začátků a současná chuť psát melodičtější a hudebně propracovanější skladby. GFR se od té chvíle opravdu zklidnili, aranžmá jejich písní byla propracovanější, jevištní projev "organizovanější", měli lepší světla a dokonce i zadní projekci, kde promítali záběry členů kapely v jejich přirozeném prostředí, což byl nápad, který se později objevil na zeppelinovském "Song Remains The Same". Celkový projev byl zkrátka daleko profesionálnější a tak je i hudební tisk začal brát konečně na vědomí. Následující alba "All The Girls In The World Beware", "Shinin´On" a nebo "Caught In The Act" se až nebezpečně přiblížila střednímu proudu a po bývalé syrové rhythm´n´bluesové dravosti na nich nezůstalo ani stopy. V roce 1976 vyšlo album "Good Singin´, Good Playin´" v produkci Franka Zappy(!), a stalo se jejich labutí písní, protože téhož roku se GFR rozpadli. Mark Farner se potom pokoušel o málo známou a ne příliš úspěšnou sólovou kariéru, aby na počátku 80. let dal kapelu znovu dohromady, s původním basákem Dennisem Bellingerem. V této sestavě nahráli 2 průměrná alba a v roce 1983 se znovu rozpadli. Zatím poslední reunion je z roku 1997, po kterém zůstala deska "Bosnia", která je ale pouze kolekcí znovu natočených dřívějších hitů kapely. Celou tu legraci nakonec uzavřelo v průběhu let 97-98 pár koncertů v původní sestavě.

Příběh GRAND FUNK RAILROAD je jako z nějakého ne příliš dobrého hollywoodského scénáře a je dobrým příkladem toho, jak je hudební business tvrdým chlebíčkem. Ukazuje, že udržet se na vrcholu je daleko těžší, než se tam vydrápat. Pozitivní na tom všem ale je, že po nich zůstalo pár skutečně dobrých desek, které budou dál rozdávat radost a potěšení další generaci rockových fanoušků.

 

Diskografie (jen řadová alba):

On Time 1969
Grand Funk 1970
Closer To Home 1970
Live Album 1970
Survival 1971
E Pluribus Funk 1971
Phoenix 1972
We´re An American Band 1973
Shinin´On 1974
All The Girls In The World Beware 1974
Caught In The Acts (live) 1975
Born To Die 1976
Good Singin´, Good Playin´ 1976
Grand Funk Lives 1981
What´s Funk? 1983
Bosnia 1997

Mytí Oken Brno   |   Lukáš Berta   |   Linky