Rock Block - rockový hudební server

ČLÁNKY


GROTUS "Pořád ty samé hovadiny, ale geniálně ukované"


San Francisco bylo vždycky velmi svobodné město, ve kterém si člověk může prakticky dělat co se mu zlíbí, aniž by byl současně vyloučen z "normální společnosti" jenom kvůli tomu, že vypadá, zní nebo věří v něco jiného, než všichni ostatní. Na přelomu 60. a 70. let to bylo město hippies, na sklonku tisíciletí je to multikulturní Babylon, ve kterém to vře, jak v přetopeném kotli. Zrodily se v něm tak významné rockové formace, jako např. FAITH NO MORE, PRIMUS, Mr. BUNGLE a nebo GROTUS, jež posunuly a rozšířily hranice rockové hudby o pořádný kus kupředu, ovšem každá zcela jiným, originálním způsobem

 

GROTUS založil v roce 1990 zpěvák, zvukový experimentátor, hráč na perkuse a samply Lars Fox, spolu s Adamem Tannerem, který úspěšně krotil 6 strunnou basu, kytaru, sequncery a syntezátory. Třetím členem se stal basák John Carson, jež také obsluhoval různé tajemné krabičky. Celkem rychle si získali věhlas svými hlučnými, avantgardními, multimediálními estrádami. "Naší hlavní inspirací byli CONSOLIDATED, kteří ve svých počátcích používali samply, média a televizi extrémně teatrálním způsobem. Nebo v punkové éře třeba koncerty DAMNED nebo KILLING JOKE, to byla skutečná představení. Grungeová scéna toto všechno smazala. Teď lidi chtějí vidět na pódiu chlápka v kraťasech, co z něj máte pocit, že byste s ním mohli jít na pivo. Chybí mi pocit divadla. Myslím, že co je teatrální, nemusí být automaticky pokrytecké. I tak se dájí vyjádřit upřímné a pravdivé myšlenky." Ranný materiál GROTUS je zachycen na jejich závratném debutu "Brown" z roku 1991, jenž vyšel u malého indie labelu Spirit Music Industries. Dnes je to bohužel nesehnatelná záležitost a já sám znám z této desky pouze úvodní skladbu "Brown", jež se v pozdějších letech tu a tam objevila jako bonus na dalších albech kapely. Ale i ta jedna píseň má sílu vyorat další brázdy do vašeho mozku. Je, jako pomalu se blížící, temná bouře, se svým tichým intrem s holým zvukem sitáru, k němuž postupně přibývá rytmus hraný na tabla a indické bubínky, pak nasamplovaná kytara a jednoduchý, ale razantní zvuk bicích. To však v zápětí celé zdevastuje a obrovsky nakopne zbustrovaná, chroptící basa se špinavým riffem, bublajícím jako výfuk těžké motorky. A do té kypící vřavy Lars Fox chrčí svým emocionálně našponovaným chraplákem krásnou, melancholickou melodii, s textem "Hnědá/ Tlač / Uchopit plamen / Spodní proud / Tlač / Nebe ne střecha / Země ne dno / Tvoje není nic / Ty jsi všech /"

 

Krátce na to do kapely přichází bubeník Bruce Boyd a nově stmelený, čtyřdílný GROTUS vyráží v letech 1993 - 1994 na velké turné napříč USA a Evropou. V té době také podepisují smlouvu s Alternative Tentacles a vydávají u nich své druhé album "Slow Motion Apocalypse." (1993) "Biafrovi jsme se zpočátku moc nezamlouvali, protože si někde přečetl, že prý jsme kdesi řekli, že rock je špatný a že budoucnost má pouze taneční hudba. Vysvětlili jsme mu, že podle nás je rock v současnosti už trochu vyčpělý, ale že existují i jiné a svěží varianty, jak ho dělat. Tak se přišel podívat na pár našich koncertů a myslím že můžu říct, že se stal naším fanouškem." Na obalu alba je blaženě se tvářící Šiva se Šakti, ve společnosti krásných indických tanečnic. Za nimi se rozlévá odporná ropná skvrna a vybuchje rafinérie. "Hlavní myšlenka "Slow Motion Apocalypse" je z Bhagavadgíty, která se točí kolem konce světa. Mnoho lidí si myslí, že s rokem 2 000 se všechno zastaví a my se vzájemně postřílíme. Já to vidím, jako pomalý proces, ve kterém se konec našeho světa odehrává přímo před našima očima, aniž bychom to postřehli. Nejsme žádní "krišnovci," ale nacházíme mnoho paralel mezi hinduistickým náboženstvím a našimi myšlenkami. Poslouchám spoustu muziky ze Středního východu, Pakistánu a Indie a snažím se tak co nejvíc hudebně vzdělávat, protože západní pop music mě hrozně nudí," říká Adam Tanner. A tak ani příliš nepřekvapí, že deska zní, jako nějaká indická industriálně punková kapela. Že to zní šíleně? No to si pište! Mantry tibetských lámů, sitár, tabla a množství dalších perkusí, bezhlavé surfování po rádiovém éteru, razantní a řádně nabroušená dechová sekce, tvrdé industriální rachocení, dunící basa, množství samplů, hardcorová naléhavost a útočnost, emocionálně našlapaný, expresivní chraplák Lars Foxe a všude samé silné a výrazné melodie. Chcete srovnání? Rituální bubnování a syrovost ranných TEST DEPARTMENT, praštěnost, ironie a smysl pro experiment FOETUSE, hudební preciznost, rytmická mnohovrstevnatost a hutnost COP SHOOT COP. To vše za vydatné podpory indického sboru písní a tanců.

"Klademe důraz především na basu, bicí a samply," říká Tanner. "A samozřejmě na zpěv. Stašně nás baví dělat hudbu, která je silná a působivá jako rock n roll, za pomoci samplů, namísto kytar. První album které jsem slyšel, kde někdo použil elektronické a etnické nástroje, bylo "Byzantine Flowers" od SPK. Taky některé ze soundů THROBBING GRISTLE a samozřejmě EINSTURZENDE NEUBAUTEN nebo TEST DEPT, ti jsou skvělí." Ještě v témže roce vychází EP "Luddite", na kterém se kapela jako by vrací zpět do svých začátků, skladby znějí mnohem obnaženěji a jako by stylově rozstříštěny. V úvodní "Luddite" se dokonce ozve nefalšované grind corové chrochtání, zahalené do temných metalových riffů. "Marginal" je rockovější věc s výraznou kytarovou melodií, jež se ale v závěru zlomí do minimalistického basového dunění. Melancholicky soumračná "Shelf Life" s výraznou rytmikou, množstvím samplů a táhlým zpěvem, má neopakovatelnou atmosféru. Svižná "What In The World" s klopýtavým rytmem zlomené vačkové hřídele zní, jako motor v autě, za jehož volantem poprvé v životě sedí eskymák. CD verzi uzavírá už vzpomínaná "Brown" s novější aranží. "EP "Luditte" obsahuje starší skladby, které jsme už nějakou dobu hráli na koncertech a chtěli jsme prostě jenom zajít do studia, rychle to nahrát a rychle to dostat ven. Takže jsme to nechali v základní podobě a se samply si moc nehráli. Bohužel se ale stalo to, že "Slow Motion Apopcalypse" vyšlo dřív, čímž nejsme zrovna nadšeni. "Luddite" je teď brána jako nová věc a přitom to je právě naopak."

Kapela si získává další nadšené fanoušky, jejichž složení je velmi různorodé. Lidi, co se zajímají o punk a hardcore, týpci, jež přicházejí kvůli bubnům a spoustě perkusí, aby zažili tu "kmenovou" atmosféru. Patří tam také fandové NINE INCH NAILS, funk metalu, progresivní a experimentální hudby, také příznivci NO MEANS NO a ALICE DONUT, kteří rádi pořádnou nálož sarkasmu, v kombinaci se silou a energií punkrocku. Těm všem mají GROTUS co nabídnout. V roce 1994 vychází EP "Opiate Of The Masses," které obsahuje remixy od TRANSGLOBAL UNDERGROUND a také videozáznam živého koncertu "Live in France." O rok později přestupuje skupina k labelu London/Polygram Records a aniž by to tehdy tušila, začal tím její zánik. V roce 1995 vyrážejí ještě na americké turné společně s KORN a vydávají EP "Handjob" se třemi novými písněmi a párem remixů od Jacka Dangerse (MEAT BEAT MANIFESTO) a Saschy Konietzka (KMFDM). Roku 1996 jejich domovská firma London Rec.konečně s ročním spožděním uvedla na trh nové album "Mass," které já osobně považuji za naprosto skvělé, nadčasové a dobu předběhnuvší dílo, jež je dodnes hrubě nedoceněno. Ostaně stejně, jako celá kapela. "Když nám vyšlo album u velkého labelu," vzpomíná Tanner, "spousta lidí se nám odcizila. V rádiu ho moc nehráli a kritikům se taky moc nezamlouvalo. (Mě jo, Tannere!) Firma London propagovala desku dost mizerně a udělala pár klasických a debilních chyb. Náš případ budiž výstrahou pro všechny kapely, co uvažují o sepsání smlouvy s Londonem. Neexistuje jediná kapela se kterou by měli úspěch, kromě soundtracků (ty nemusí propagovat) a PORTISHEAD, kteří byli v Anglii slavní už předtím. Museli jsme si najít normální práci a to je pak těžké se sebrat a odjet na pětitýdení turné. Takže jedno k druhému, došel nám prostě benzín. Konec pohádky. Dokud to trvalo, bylo to fajn."

 

Pro mě osobně je "Mass" jednou z mých nejoblíbenějších desek Dominantní je mohutný a drtivý zvuk basy, SAMÉ brutální dunění, riffování na šestisrunnou basu podporované skřípěním a vrzáním houštiny samplů, hip hopové rytmy, punková útočnost, bluesové poklesky, hromady tenze, vypjatých emocí a nemravného chrochtání, výborný Foxův zpěv, emocemi naježený chraplák, takový industriální TOM WAITS, scratching, hammondky, speed metalové brejky, swing, jazz, rap a především mocné, plné a jako by ledabylé melodie, které se vám ale zadřou pod kůži jako štěrk. Přes tuto různorodost album tvoří kompaktní, logický a sevřený celek, ve kterém není místo pro průměrnost. Každá skladba je perlou a kdybych přesto měl projevit nevděčnou náklonost, tak jistě pro "White Trash Blues" a její klopotný, hip hopový rytmus s občasnými výpady nasamplované kytary, bluesový feeling a emocemi nabušený vokál. "Ebola Reston" je divoká, hardcorová vypalovačka, nepolevující kulometná palba těch nejtrdších basových tónů, až vám nadskakuje nábytek a drnčí okení tabulky. A když máte dojem, že už jsou na hranici, klesne tahle kocábka ještě o patro níž, do temných podprahových hlubin a sousedčiny zavařeniny ve sklepě se mění v beztvarou, kašovitou hmotu. Následuje poťouchlá "Hand To Mouth" s praskavým zvukem stokrát omleté, gramofonové desky, hip hop s jazzovými breaky a rapovým zpěvem. "Sick" má v úvodu klavírní trylek, jež však zůstane viset v prostoru a je v zápětí zmasírován zbustrovaným zvukem basy, jenž letí jako stádo splašených racků, jejichž panický křik je TAKY zbustrovaný, stejně jako jejich hovna, které za letu strachy trousí. Och, a tak by se dalo pokračovat skladbu po skladbě, nechci vás tím unavovat. Myslím, že v dnešní době, která produkuje hromady konzumních, oblbujících, stupidních a vykalkulovaných sraček, má každá, alespoň trochu citlivá duše přímo svatou povinnost, věnovat svou pozornost tomu, co je ryzí, nefalšované a pravdivé. Jsem přesvědčen, že hudba GROTUS takovou rozhodně je.

 

Diskografie:

Brown (Spirit Music Industries 1991)
Mother Of Pearl ( 7´ Smelly Rec. 1991)
Edward Abbey ( 7´ Spirit Music Ind. 1991)
Brown Club Product (EP Spirit Music Ind. 1992)
Luddite (EP Spirit / Alt.Tent. 1992)
Slow Motion Apocalypse ( Alt.Tent. 1993)
Opiate Of The Masses (EP Alt.Tent. 1994)
Handjob (EP London Rec. 1995)
Hand To Mouth (EP London Rec. 1995)
Mass ( London Rec. 1996),

Kompilace:

From The Machine ( Index 1990)
Komotion International Vol. II ( Spirit Rec. 1991)
California Cybercrash Compilation ( COP 1992)
The Futility Of A Well Ordered Life ( Alt.Tent. 1993)

Mytí Oken Brno   |   Lukáš Berta   |   Linky