Rock Block - rockový hudební server

ČLÁNKY


HELMET "Sochaři zvuku"


HELMET (Přilba) byli na počátku 90. let jednou z nejdůležitějších kapel alternativního tvrdého rocku (záměrně se vyhýbám označení metal) a svou hudbou určovaly jeho vývoj v příští dekádě. Spousta dnešních nu-metalových kapel jim vděčí za svůj zvuk, přestože o tom často o ani neví. Spojení těžkých metalických riffů s hard coreovou intenzitou a jazzovými strukturami dnes již nikoho neohromí, na počátku 90. let to ale mělo účinek jaderné exploze. V roce 1999 se jejich hudební kariéra uzavřela a HELMET po sobě zanechali 4 řadová studiová alba a nesmazatelnou stopu v historii těžkotonážního rocku. Zdálo se, že to tak i zůstane. O to větší pak byla radost jejich fanoušků, když před nedávnem ohlásili HELMET návrat na rockovou scénu a po 7 letech vydávají nové studiové album.

Ústřední postavou HELMET byl od samého počátku kytarista, zpěvák a skladatel Page Hamilton, chlápek se seriózním hudebním vzděláním. V roce 1985 absolvoval studium na universitě v rodném Oregonu a potom se přesunul do New Yorku, kde začal v School Of Music na Manhattanu studovat kompozici, teorii hry na piano, kytaru a pochopitelně svůj oblíbený jazz. V té době byl rockem zcela nedotčen a údajně neznal ani BLACK SABBATH. Pak ale přichází setkání s LED ZEPPELIN. "Začal jsem hrát na kytaru po poslechu alba LED ZEPPELIN IV. Do té doby jsem neslyšel nic, co by se podobalo "Black Dog". Za všechny ušetřené peníze jsem si koupil akustickou kytaru a začal se na ní učit "Stairway To Heaven". Bylo mi 17 a být Jimmy Pagem mi vydrželo asi rok, pak jsem zase chtěl být John Coltrane". V té době už ale poslouchá kapely jako KILLING JOKE, BIG BLACK a nebo SONIC YOUTH a pod jejich vlivem se v roce 1987 stává členem noise kapely BAND OF SUSANS, kde jako rockový hráč získal neocenitelné zkušenosti. Tato kapela neměla s pozdějšími HELMET hudebně ještě nic společného, šlo v ní především o vytváření hlukové stěny pomocí 3 elektrických kytar a poháněnou vpřed razantní rockovou rytmikou. Výsledkem byla hustá, neproniknutelná a geometricky ohraničená zvuková stěna, která před sebou tlačila vše, jako buldozer. Vrstvení zvuku a repetivní opakování kytarových riffů však v Hamiltonovi zanechalo svou stopu. Jeho potřeba vlastního vyjádření sílila a tak z kapely odchází a v roce 1989 zakládá svůj vlastní soubor, nazvaný HELMET.

 

Definice tvrdosti

"Nevěděl jsem tehdy úplně přesně, JAKOU hudbu chci hrát", vzpomíná Hamilton, ale bezpečně jsem věděl, S KÝM ji chci dělat. Chtěl jsem čtyři agresivní maníky, kteří by do toho šli na 100% bez ohledu na čas a nedělali si starosti s tím, jak přitom vypadají. Chtěl jsem čtyři totálně vášnivý lidi pro hudbu, která měla teprve přijít". Inspiračním zdrojem se jim stal New York, coby obrovské lidské mraveniště, se všemi svými extrémními kontrasty a protiklady. "V NYC s jeho hustou atmosférou je neuvěřitelně velká konkurence, říká Hamilton. Vydělávat si tam na chleba je dost náročný a žít tam znamená přinášet řadu osobních obětí." Druhý kytarista, Australan Peter Mengede to doplňuje: "Když jsem poprvé přijel z Austrálie a objevil se na Manhattan, viděl jsem vylejzat z podzemky uštvaný lidi a v duchu si říkal, doprdele, co to s nima se všema je? Za tejden jsem byl stejnej jako oni." Kapelu kromě těchto dvou kytaristů tvořil ještě baskytarista Henry Bogdan a bubeník John Stanier, který byl veteránem floridské hardcorové scény a měl z nich největší hráčské zkušenosti. Od prvních okamžiků si HELMET na nedostatek zájmu rozhodně nemohli stěžovat a k popularitě jim tehdy nepochybně pomohla i vzedmutá vlna grunge rocku, jakkoliv k ní HELMET vlastně nikdy nepatřili. Hudebně ani ideově. Svůj první singl "Born Annoying" vydávají v roce 1989 u nezávislé minneapoliské značky Amphetamine Reptile, která byla v té době vedle seattleské Sub Pop nejdůležitější vydavatelskou firmou progresivního amerického rocku. Autorem obalu debutového alba HELMET "Strap It On" z roku 1991 byl majitel Amphetamine Reptile Tom Hazelmayer, který měl v té době vlastní a ne příliš úspěšnou kapelu HALO OF FLIES. "Strap It On" je strhující a závratně rockující deska, která je dodnes mojí nejoblíbenější. Byla to láska na první poslech, která trvá dodnes. Vyzáblí HELMET byli tehdy jako smečka toulavých čoklů, vrhajících se hladově po všem, co je k žrádlu. Je to surový a zuřivý útok na samou podstatu rockové hudby. Je tam spousta znepokojivého hřmění, divokého kvílení, mamutích riffů, jazzových breaků, zbičovaného thrashe, zkrouceného hardcoru, svíjejících se kytarových sól a brutálně nadrženého křiku. HELMET se do hudby vrhali střemhlav, bez jištění, bez možnosti návratu. Božské "stop time" vás budou drtit na prach a ten obrovský přetlak se dere ven každou skulinou a vy jenom bezmocně čekáte, až ta kraksna s obrovským řevem odletí konečně do pekla. Produkce je dílem Whartona Tierse, který tehdy dělal pro takové ikony alternativního rocku, jakými byli GLENN BRANCA, SONIC YOUTH, UNSANE, DINOSAUR JR. a nebo QUICKSAND.

 

Jak přežít

V roce 1991 vyšlo EP-čko "Peel Of Sticker On Front" a jenom potvrdilo jejich pozici jedné z nejtvrdších kapel tehdejších alternativní metalové scény. Agenti velkých nahrávacích společností kolem nich začali kroužit jako vosy kolem sladkého lízátka, až je nakonec ulovili Interscope, které smlouva na 3 alba stála údajně přes milion dolarů. V roce 1992 už tedy na "velké" značce vychází druhé album "Meantime", které jednoznačně vyvrátilo všechny spekulace o tom, že kapela pod velkou firmou už nebude tak radikální. HELMET jsou zde stejně intenzivní a přesní jako vždy a pečlivá produkce nirvánovského Andy Wallaceho ještě zdůraznila jejich největší přednosti: monolitický zvuk dvou nabroušených kytar, devastující a tvrdě rockující rytmiku, intenzivní a masivní kytarové riffy a především neobvyklou strukturu písní, která má mnohdy blíž k jazzu než k rocku. Přece jen je ale o něco klidnější, skladby jsou propracovanější, Hamiltonův vokál se také trochu zklidnil a do hudby HELMET se pomalu a nesměle vplížily melodie. Skladby jsou zvukově zaostřenější, mají pevnější stavbu, ale přece jen se k mé lítosti trochu vytratila ta jejich zvířecí divokost a sebezničující odvaha. Mnohými fanoušky je ale přes to všechno "Meantime" považováno za jejich nejlepší album HELMET. Kapela koncertuje společně s MINISTRY, QUICKSAND, SEPULTURA, FAITH NO MORE a nebo THE MELVINS a její pověst divoké koncertní party roste. Měl jsem možnost je v té době vidět ve vídeňské Aréně a byl to opravdu nezapomenutelný zážitek. Zvuk HELMET byl tak obrovský a krystalicky čistý, že mě to skutečně ohromilo. Sledovat Hamiltonovu hru na kytaru bylo, jako se koukat na pouliční rvačku. Bylo to kdo z koho. Rval struny oběma rukama a jeho disonantní sóla otřásala základy Světa. Celá kapela působila naprosto jednotným dojmem a jak se skláněli v hlubokém předklonu nad svými nástroji, byli jako nějaká tlupa pravěkých lovců, dobíjející právě ulovenou kořist. Bylo to maximálně intenzivní a opravdové. Přestože bylo léto, přišla odkudsi pekelná zima a dokonce drobně pršelo (koncert se konal venku), ale jakmile se do toho HELMET dali, přestalo to všechno existovat. Byli jsme tam jenom MY a ONI a jejich HUDBA. V roce 1993 se podílejí na soundtracku k filmu "Judgement Night", na kterém došlo k historickému setkaní nekomerčního "tvrdého jádra" s ortodoxními rapery a toto spojení se ukázalo jako velmi plodné. Jejich společná skladba s HOUSE OF PAIN "Just Another Victim" celé album otevírá a patří jednoznačně k jednomu z jeho vrcholům.

Intenzita je vším

Další studiové album z roku 1994 nazvané "Betty" natočili HELMET s novým kytaristou Robem Echeverriou, který nahradil Petera Mengedeho. Jejich zvuk se ještě více zahustil, zmohutněl, Hamiltonův vokál se ještě o něco víc pročistil a stal se nositelem melodií, ale jinak zůstalo v podstatě vše při starém. Pořád jsem tehdy od HELMET očekával něco skutečně převratného, jako např. propojení alternativního metalu s hardcorem a jazzem, což se mi zdálo vzhledem k Hamiltonově hudební minulosti logickým krokem. To se ale bohužel nikdy nestalo a tak slabou náplastí pro mě byla cover verze skladby "Beautiful Love", od fenomenálního jazzmana Dizzy Gillespieho, která naznačuje, jak vzrušující toto spojení mohlo být. O rok později vychází kompilace "Born Annoying", která mapuje úplné počátky kapely a najdete na ní skladby z let 89 - 93 které vyšly jenom na singlech a nebo vůbec. Výborná retrospektiva, která připomněla všem rockovým fanouškům, jakou divokou sebrankou HELMET ve svých počátcích byli. Kapela se podílí jednou skladbou na soundtracku k filmu "Johnny Mnemonic" s Keanu Reevesem v hlavní roli a Page Hamilton se objevuje jako host na albu "Zulutime" německého kytarového avantgardisty CASPAR BRÖTZMANN. Rob Echeverria podléhá hlasu svého srdce a odchází z HELMET do ještě divočejších BIOHAZARD a zbývající trojice natáčí v roce 1997 další studiové album "Aftertaste". Produkce se tentokrát ujal Dave Sardy, bývalý frontman a kytarista fenomenálních BARKMARKET a za mix se posadil Terry Date (PANTERA, PRONG, DEFTONES). Je myslím zbytečné zdůrazňovat, že tato deska má díky této spolupráci suverénně nejlepší zvuk ze všech dosavadních nahrávek. U HELMET se některé motivy relativně často opakují, protože podle Hamiltona je to jediný způsob, jak budovat tenzi. "Jestli je celá píseň jenom jedna jazzová rytmická figura a není v ní žádná dynamika, není na tom nic vzrušujícího", říká. Aby hudba měla dynamiku, k tomu nepotřebujete často střídat akordy. Věřím v úsporný druh skládání, protože mi to pomáhá rozvinout myšlenku, která pak vytvoří celou píseň. Perfektním příkladem takové práce je Beethovenova pátá symfonie. Jeden motiv stvořil celé mistrovské dílo. Vím, že se nikdy nemůžu vyrovnat muzikantům, jako je Wes Montgomery a nebo Coltrane, ale to přece neznamená, že přestanu vytvářet svou vlastní hudbu. Jediné o co se snažím je vybojovat si své vlastní hudební území. Musím říct, že mě "Aftertaste" v době svého vydání moc nebralo, dnes však to album považuji za jejich druhé nejlepší, hned po epochálním debutu z roku 1991. Po natočení desky se ke kapele připojil Chris Traynor (ex ORANGE 9MM), aby jim vypomohl coby koncertní kytarista. HELMET v roce 1999 ještě odehráli pár koncertů, ale nakonec se rozhodli to vzdát. Byl to přátelský rozchod a každý z nich se vydal svou vlastní cestou.

 

Hudba jako terapie

Po rozpadu HELMET se Hamilton rozjel do New Orleansu za Charlie Clouserem, do studia Trenta Reznora (NINE INCH NAILS), aby tam začal pracovat na filmové hudbě (S.W.A.T., In Dreams, Titus, The Good Thief). Podílel se též na rockové opeře "Transposed Heads" a účastnil se na nahrávkách kalifornských elektronických řezníků UBERZONE, mutantního trumpetisty Bena Neilla a byl 4 měsíce na turné s Davidem Bowiem na podporu alba "Hours". V roce 2002 společně s baskytaristou Robem Nicholsonem (PRONG), bubeníkem Johnem Tempestou (TESTAMENT, ROB ZOMBIE) a zvukovým kouzelníkem Charlie Clouserem (NINE INCH NAILS) založil kapelu GANDHI. S producentem Jay Baumgardenem (PAPA ROACH, COAL CHAMBER, SYSTEM OF A DOWN) natočili 3 skladby ve studiu v Los Angeles a také odehráli pár koncertů, nezdálo se však, že by kapela měla mít nějakou budoucnost. Na konci toho roku se ale předseda Interscope Jimmy Iovine zeptal Page Hamiltona na 2 věci. Za prvé, jestli by nechtěl pro jeho label produkovat nějaké kapely (Hamiltonovou první prací je sólové album bývalého zpěváka BUSH Gavina Rossdalea, které by mělo vyjít koncem tohoto roku) a za druhé, jestli by nechtěl obnovit činnost HELMET a nahrát pro Interscope nějaké nové skladby. Taková nabídka se těžko odmítá. Hamiltonovi začal pilně skládat nové písně a také shánět basistu, protože Rob Nicholson mezitím odešel. Oslovil proto kytaristu Chrise Traynora, se kterým byl od rozpadu HELMET stále v kontaktu a ten bez váhání souhlasil. Trio Hamilton/Traynor/Tempesta začalo s nahráváním, přičemž basové party převzal právě Traynor. Během natáčení se ale brzy ke kapele připojil baskytarista Frank Bello (ANTHRAX) a Traynor se mohl vrátit ke své kytaře. "V posledních letech jsem měl možnost se blíže seznámit s lidmi jako je David Bowie, Bono a nebo Elliot Goldenthal (skladatel filmové hudby)", říká Hamilton. Jejich myšlenky a postoje mě ovlivnily při psaní materiálu na nové album. Když si pustíte ranné HELMET tak je vám jasné, že ty písně napsal anti-skladatel. Svůj hlas jsem používal jako rytmický nástroj a moc jsem se nestaral o význam slov. Dnes si cením zřetelnosti. Miluju ten pocit, když zapnu kytaru do zesilovače a to, jak mě ten zvuk obklopí. Miluju rockovou hudbu, ale dnes bohužel není mnoho takové, která by byla zajímavá a podnětná. Ale ještě je naděje. Např. DILLINGER ESCAPE PLAN. Ti hrají s opravdovou vášní a ne s nějakou nejasnou představou o tom, jak být rockovou hvězdou. Částí toho být rockovým hudebníkem je, že máš úctu k minulosti, protože jejím prostřednictvím se můžeš přenést do současnosti a díky tomu vytvořit něco osobitého a opravdového. A ne jenom vyrobit nějaký laciný produkt pro koupěchtivé masy. To dělat nikdy nebudu".

 

Tvář pod přilbou

Page Hamilton si je dobře vědom toho, že někteří fanoušci se budou těžko vyrovnávat s faktem, že v současných HELMET chybí původní basák Henry Bogdan a bubeník John Stanier. Ten první dnes ale žije na Havaji a s metalem zdá se nadobro skoncoval, zatímco druhý z nich působí ve dvou kapelách současně. V Pattonově TOMAHAWK-u a v BATTLES. Podle dostupných informací by hudba na aktuálním albu "Size Matters" měla navazovat na starý zvuk kapely a přitom být přece jen o něco melodičtější. Jeho vydání však muselo být odloženo na začátek října kvůli zlomené lícní kosti Page Hamiltona, který si toto zranění přivodil při dovádění na horském kole (zajímalo by mě, jestli měl přilbu). "Můžete utratit spoustu peněz za nástroje a vybavení, stejně jako za lidi co to všechno obsluhují, ale Charlie Parker zahrál jedno z největších sól svého života na kus svinského plastu...na plastovou trubku politou bílým vínem, kterou hned vzápětí prodal, aby si mohl koupit heroin. Hudbu nedělají ani nástroje, ani vybavení. Hudbu děláte vy. Hudbu by jste měli poslouchat bez ohledu na to, co máte napsané na bundě".

 

Diskografie:


Strap It On 1991
Meantime 1992
Betty 1994
Born Annoying 1995
Aftertaste 1997
Size Matters 2004

Mytí Oken Brno   |   Lukáš Berta   |   Linky