Rock Block - rockový hudební server

ČLÁNKY


LAMB OF GOD "Hovádka boží"


V době, kdy většina thrash metalových velikánů 80. a 90. let je buď mrtvá a nebo se tak aspoň tváří, nastupuje na jejich místo nová a ještě dravější metalová generace, reprezentovaná kapelami jako např. UNEARTH, KILLSWITCH ENGAGE, SHADOWS FALL, BURNT BY THE SUN, MASTODON, MESHUGGAH a stovkami dalších. Nehledí se už tak striktně na "čistotu" žánru a na dodržování stylových klišé, ale jde především o autentické sdělení, o maximální intenzitu, vysoce strukturovaný zvuk a komplexní projev, který v sobě zahrnuje metalovou (nejenom) zkušenost uplynulých 20 let. Přední místo mezi nimi zaujímá kvintet LAMB OF GOD, který si především za poslední 2 roky získal pověst progresivní a strmě se vyvíjející party.

 

 

U zrodu LAMB OF GOD stáli v roce 1990 kytarista Mark Morton, bubeník Chris Adler a baskytarista John Campbell. Toto trio učinilo své první hudební krůčky v Adlerově domě v Richmondu, kde žili a zkoušeli v opravdovém undergroundu. "V tom domě nebylo žádné topení a tak nás při světle petrolejové lampy musela zahřát pouze naše muzika a pochopitelně i dobrý pití", vzpomíná na ty doby John Campbell. Petrolejové výpary a zvětralý pivo, to byla naše první inspirace". Po dokončení střední školy odchází Mark Morton do Chicaga a kapela pokračuje dál i bez něho. Na jeho místo nastoupil nový kytarista Abe Spear a spolu s ním přišel do kapely také zpěvák Randy Blythe. Kvartet natáčí první debutové album "Burn The Priest" ještě pod názvem BURN THE PRIEST a získává si na Richmodské metalové scéně přední postavení. Album kombinuje grind, death a thrash metal se sonickými extrémy a vytváří na posluchače pomalý, ale metodický tlak. Desku produkoval Steve Austin (CONVERGE, TODAY IS THE DAY, UNSANE) a i díky němu má album syrový a neučesaný zvuk. "V té době nás nejvíce ovlivnili BREADWINNER a SLANGLOUSE, což byly dvě lokální kapely, které hráli už tehdy velmi strukturovaný a komplikovaný metal. Ukázali nám, jak hrát bláznivou, spletitou hudbu a jak přitom uspět". Mezitím se z Chicaga vrátil Morton a znovu se připojil ke skupině. Abe odchází a je nahrazen Chrisovým bratrem, Willie Adlerem. Zhruba rok na to si kapela mění název na LAMB OF GOD a natáčí album "New American Gospel". Post panterovský, technicky vyspělý thrash metal s jazzovými rytmickými strukturami. Chrisovy 2 kopáky jsou zdrcující a pracují vytrvale a neúnavně jako pneumatická sbíječka, obě kytary se navzájem proplétají a zdvojují ve svém úsilí rozmačkat váš mozek na bezvýznamnou hroudu beztvaré hmoty. Paralely s MESHUGGAH jsou na místě. Kapela 2 roky pilně koncertuje a pomalu připravuje další studiové album.

 

Vlk v rouše beránčím

Nové studiové album "As The Palaces Burn" vychází v roce 2003 a způsobuje zlom v jejich kariéře. Zvítězilo v tom roce v kategorii nahrávka roku v časopisech jako Revolver a Metal Hammer a o kapele se začíná mluvit. LAMB OF GOD na něm ještě zvýšili svůj tlak a jejich komplexní zvuk tvoří neprostupnou a jednolitou zvukovou stěnu. Vokál Randy Blythe svým neústupným řevem v mnohém připomíná Phila Anselma a nepřipouští žádné pochybnosti. Dvě masivní kytarové obludy vytvářejí permanentní zvukovou stěnu složenou s mohutných riffů a občasná krátká sóla jen přilévají palivo do plamenů. Chrisovy dva kopáky jsou téměř v neustálé permanenci a jejich superrychlé staccato vás bude bez přestání zatloukat do podlahy. Ustavičně atakují váš nervový systém, jsou prostě všude a jejich bubnová palba vám bude znít v lebce ještě dávno potom, co deska skončí. Přestože základem jejich hudby je starý dobrý thrash metal, jazzová struktura jednotlivých písní, proměnlivá stavba písní a rychlé riffování, ji posouvá do zcela nových dimenzí. Výrazně tomu napomohla i produkce Devina Townsenda, který jejich zvuk neuvěřitelně zahustil a přitom ponechal čitelným. Nabízí se tak srovnání s jeho vlastní demoliční četou STRAPPING YOUNG LAD, oproti nimž jsou však LAMB OF GOD přece jen o poznání méně extrémní, ne tak vypjatí a více se soustředí na své thrash metalové kořeny. V hudbě LAMB OF GOD mnoho melodií a libých harmonií nehledejte. Těm jde především o intenzitu, masivní energii a maximální údernou sílu. Kapela (jak jinak) vyráží opět na turné, podepisuje smlouvu s EPIC RECORDS a na sklonku roku 2003 dokonce vystupuje na MTV v pořadu "Headbanger´s Ball Tour". Práce na novém studiovém albu jsou zahájeny, ale ještě před tím vychází DVD "Terror and Hubris", na kterém je zachyceno jejich live vystoupení, videa ke skladbám "Ruin" a "Black Label" a nějaké záběry ze zákulisí a jejich soukromí. Toto DVD pak trochu překvapivě prokázalo i jejich komerční předpoklady, když se umístilo na 32. místě Billboard Music DVD Charts. Při natáčení všech svých předcházejících nezávislých nahrávek byli LAMB OF GOD zvyklí pracovat ve studiu rychle a efektivně a tak všechny u EPIC RECORDS šokovali tím, že nové album "Ashes of the Wake" nadrtili za pouhých 5 měsíců. "Během těch 10 let co spolu hrajeme", říká bubeník Chris Adler, jsme se ještě nezastavili a nepřestali posouvat naše hranice stále dál a dál. Na tomto albu jsme sledovali náš instinkt a zkušenost a nechali jsme písně samotné, aby si určovaly svůj vlastní směr".

 

Vzhůru na metalový Olymp

Na aktuálním albu nemají LAMB OF GOD tentokrát tak nelidsky kompaktní a sevřený zvuk a svým pojetím se daleko více blíží tradičnímu thrash metalu. Jejich inspirace TESTAMENT je zde ale až příliš zřejmá (a to jak v rytmických strukturách, tak i v kytarových riffech), což v mých očích toto album bohužel úplně zbytečně degraduje. Produkce Machina (WHITE ZOMBIE, PITCHSHIFTER, COAL CHAMBER) nepřinutila tentokrát kapelu vyvinout takový tlak jako na předcházejícím albu a umožnila jim tu a tam i pomalejší tempo, což není občas rozhodně na škodu. Ochota zpomalit jim tak propůjčuje podstatně zemitější a víc heavy projev, v němž jsou naprosto přesvědčiví a dokonce mám dojem, že právě v těchto chvílích mají jejich písně největší sílu. Kytarová sóla zůstala nepočetná, ale když už se k nim odhodlají, jsou krátká, úderná, jdou rovnou k věci, nejsou samoúčelná a vždy mají svůj důvod. Blythův vokál tentokrát zabrousí občas až k death metalovým eskapádám, ale i přesto zůstalo jeho těžiště v anselmovském řevu říjného sviňáka. Na album přispěli svými sóly také hostující kytaristé Alex Skolnick (TESTAMENT) a Chris Poland (MEGADETH). Texty LAMB OF GOD píše Blythe společně s Markem Mortonem. "Hned na začátku nahrávání nového alba jsme se s Markem dohodli, že se budeme soustředit více na vnitřní pocity, než na externí politické dění. Ale v průběhu psaní textů jsme cítili povinnost se k některým veřejným věcem vyjádřit a nakonec se to myslím povedlo. Album je díky tomu silnější, protože ukazuje vztah mezi vnitřní a externí politikou namísto toho, abychom se soustředili pouze na jediný z nich". V loňském roce vystoupili LAMB OF GOD na Ozzfestu 2004 a jejich skladba "Laid To Rest" z nového alba se objevila v demo formě na sampleru z Ozzfestu 2004.

LAMB OF GOD pokračují v tradici panterovského metalu, který je syrový, agresivní a bez příkras, kde není čas ani chuť na nějaké stupidní pózy a trendové manýry. Je to útočná, rafající mrcha, kterou je potřeba držet si od těla a netočit se k ní zády. LAMB OF GOD jsou fyzicky velmi tvrdě pracující metalovou mašinou, která vás přinutí poslouchat!

 

Diskografie:


Burn The Priest 1998
New American Gospel 2000
As The Palaces Burn 2003
Terror and Hubris (DVD) 2004
Ashes of the Wake 2004

www.lambofgod.tv
www.lamb-of-god.com

Mytí Oken Brno   |   Lukáš Berta   |   Linky