Rock Block - rockový hudební server

ČLÁNKY


PEOPLE LIKE YOU


Agilní německý label PEOPLE LIKE YOU chrlí punkové, stoner rockové, rock a billy a další žánrově podobně zaměřené kapely jak na běžícím pásu, což je na jednu stranu jistě chvályhodné, ale na druhé straně pro něj bohužel platí, že kvantita značně převyšuje kvalitu. Podle mého názoru by jistě stálo za úvahu zkvalitnit dramaturgii a pečlivěji volit vydávané interprety, protože s jejich řekněme průměrnou úrovní devalvuje úměrně tomu i pověst celé značky. Typickým příkladem budiž aktuální várka novinek, na kterou se teď společně podíváme  podrobněji.

BROILERS
Broilers Vanitas
Styl: punk rock Stát: Německo

BROILERS začínali v roce 1992 v rodném Düsseldorfu jako punkoví smrkáči, ovlivnění SEX PISTOLS, THE CLASH a pochopitelně domácími hrdiny DIE TOTEN HOSEN. První singl jim vyšel v roce 1996 a byla to celkem obvyklá směs punk rocku, reggae a rock a billy. Němčina byla v rockové hudbě vždy trochu problém (až na světlé výjimky, k nimž BROILERS bohužel nepatří) a tak toporná mateřština BROILERS zní na tomto albu stejně neohrabaně jako jejich hudba. Tuctový zpěvák bez charisma a za nímž těžkopádně supí kapela bez potřebné energie. Navíc je to celé příliš prvoplánové a snadno předvídatelné, o vítaném nadhledu a ironii ani nemluvě. Opravdu jsem měl problém poslechnout si tu desku celou na jeden zátah a silně pochybuji, že bych se k ní chtěl ještě někdy v budoucnu vrátit.

FAR FROM FINISHED
Living In The Fallout
Styl: h/c punk Stát: USA

Historie kvintetu FAR FROM FINISHED se začala sice odvíjet v New Yorku, ale konkrétní podobu kapela nabrala až v roce 2005 v Bostonu, kde vydali své debutové album. FAR FROM FINISHED pilně koncertují a kromě USA a Kanady jste je mohli vidět společně s DROPKICK MURPHY´S i v Evropě. FAR FROM FINISHED hrají melodický a dostatečně energický hard core punk a jejich projev nepostrádá punc opravdovosti. Na druhé straně ale  nenabízí nic, co by je jakýmkoliv způsobem odlišilo od stovek jiných, žánrově podobně zaměřených kapel, takže jen tiše splývají s davem. Tak snad příště.



 

PETER PAN SPEEDROCK
Pursuit Until Capture
Styl: punk´n´roll Stát: Holandsko

Holandské trio PETER PAN SPEEDROCK natočilo svou aktuální desku „Pursuit Until Capture“ ve Švédsku u věhlasného producenta ENTOMBED Tomase Skogsberga a jak za chvíli zjistíte, PETER PAN SPEEDROCK nejsou žádní holobrádci. Debutovali totiž už v roce 1997 a od té doby mají na kontě sedm studiových alb a nějakých 1250 koncertů v Evropě, USA i Kanadě. Na jejich projevu je to také znát, jsou vyhraní, hráčsky suverénní, ale v tom jejich speed rocku (trefný název) naneštěstí citelně postrádám větší dávku agresivity a živočišné vitality, která je pro tento žánr zcela nepostradatelná. Ne že by byli nějak zvlášť plaší, ale ve srovnání třeba s GLUECIFER, HELLRIDE, REVOLVER a nebo ZEKE (s nimiž natočili pár splitek) působí PPS přece jen poněkud krotce. Tato hudba vás musí od prvního okamžiku chytit pod krkem a omlátit vám hlavu o zeď a pokud se tak nestane, je to jen ztráta času. Kytarista a zpěvák Peter Van Elderen má vskutku famózní licousy, ale to jak asi jediné, co můžete na PPS opravdu obdivovat. Sympatická, leč průměrná parta.   

MAD MARGE AND THE STONECUTTERS
Liberated
Styl: punk a billy Stát: USA

Svižné rock a billy s punkovou zpěvačkou, solidními melodickými chorusy, typickým klusajícím rytmem, klapajícím kontrabasem a infekčními rify. Nebýt právě zmiňované „šílené Marge“, která má značné charisma, byli by THE STONECUTTERS průměrnou kapelou, kterou by jste ve všeobecné šedi zaručeně přehlédli. Žádným významným způsobem nepřekračují hranice příslušného žánru a chcete-li to slyšet na plnou hubu, tak GODLESS WICKED CREEPS a nebo MAD SIN jsou o hodně lepší.

 

 


THE GENERATORS
The Great Divide
Styl: punk´n´roll  Stát: USA

Šesté studiové album kvintetu z Los Angeles obsahuje melodický punk´n´roll s chytlavými chorusy, solidními vícehlasy a dobrými kytarovými sóly. Občas se zde mihnou i vlivy ska a rock a billy a THE GENERATORS se svým nekonfliktním pojetím tohoto žánru na můj vkus až příliš nebezpečně přibližují střednímu proudu. Osobně mě nejvíc zaujala cover verze skladby „Paint It Black“ od ROLLING STONES.



 


THE PEACOCKS
Touch and Go
Styl: punk a billy Stát: Švýcarsko

THE PEACOCKS jsou velmi aktivní formací, která za rok odehraje zhruba 100 koncertů a kterou pokládám z celé této várky za nejlepší. Za 17 let své existence projeli křížem krážem Evropu, USA i Kanadu a podívali se i do Japonska. Přestože nejsou žádnými novátory, dokáží napsat solidně našlápnuté, energické písničky s dobrými melodiemi, které dokáží zahrát s náležitým punkovým ostřím a specifickým smyslem pro atmosféru. Klasické rock a billy trio s jednoduchou bicí soupravou, cool kontrabasem, velkou Gibsonou, která má docela drsný zvuk, kde k celkové barevnosti přispívají výborné doprovodné vokály. Ačkoliv se THE PEACOCKS rovněž drží řekněme „tradičních“ postupů, díky výše zmiňovaným přednostem vás nebudou nudit ani vteřinu.

 

Mytí Oken Brno   |   Lukáš Berta   |   Linky