Rock Block - rockový hudební server

ČLÁNKY


THE SISTERS OF MERCY Tanec duchů

Soubor THE SISTERS OF MERCY můžeme zařadit do druhé vlny gotických kapel, která se ke slovu dostala v době, kdy ta první pomalu opadla a většina zásadních kapel již neexistovala. THE SISTERS OF MERCY se chopili své příležitosti a důvěryhodným způsobem propojili mainstream s undergroundem. Ve své době téměř kultovní soubor, jehož leader Andrew Eldritch byl především britským hudebním tiskem srovnáván s Ianem Curtisem (JOY DIVISION) a Robertem Smithem (THE CURE). Za osm let svého působení na hudební scéně vydali tři studiové desky, které se nyní díky laskavé péči WARNER MUSIC dočkali své reedice. Remastrované, s bonusovými skladbami a s obsáhlými booklety.


Gothic punk

„Milosrdné sestry“ povstali z chaosu punkové scény v Leedsu někdy kolem roku 1980. Název přejali z filmu Roberta Altmana „ McCabe & Mrs. Miller“ (1971), ve kterém zazněla píseň Leonarda Cohena stejného názvu. Původním záměrem bylo, hrát něco mezi MOTORHEAD, SUICIDE a VELVET UNDERGROUND. Kapelu z počátku tvořilo pouze duo zpěvák Andrew Eldritch a kytarista Gary Marx a v tomto složení také natočili svůj první singl „The Damage Done“, na němž Eldritch hraje na bicí. Záhy do kapely přišel baskytarista Craig Adams a neumělé Eldritchovi bicí nahradil automat „Dr. Avalanche“. V této sestavě odehráli v roce 1981 v Leedsu své první koncerty a o něco později v tom roce přišel do kapely ještě druhý kytarista Ben Gunn. Od počátku je provázela pečlivě stylizovaná image. V černé kůži oděné, zachmuřené postavy, nezřetelně se rýsující v polostínu, s černými brýlemi na očích. Jejich sdělení bylo jasné. Jsme temní, záhadní, dekadentní a proklatě sexy. John Ashton ze spřízněných PSYCHEDELIC FURS produkoval první singl "Alice" v této sestavě, který se pak objevil na EP "The Reptile House“. Na koncertech hráli „Sisters“ často různé cover verze slavnějších kapel, jako např. „ Sister Ray“ od VELVET UNDERGROUND, „ Ghostrider“ od SUICIDES, „ Louie Louie“ od Richarda Berryho, „Gimme Shelter“ od ROLLING STONES a nebo „1969“ od THE STOOGES. V roce 1983 se jim podařilo prorazit singlem "Temple of Love", jehož úspěch vedl k podpisu smlouvy s nahrávací společností WEA RECORDS, která jim umožnila vydávat desky na vlastní značce MERCIFUL RELEASE. V tom samém čase odešel Ben Gunn a nahradil jej Wayne Hussey z DEAD OR ALIVE, který se aktivně zapojil do komponování. Britské turné nazvané „ Black October“ uskutečněné v říjnu a listopadu 1984, jim vydobylo kultovní status na britské undergroundové scéně.

First and Last and Always
Rok vydání: 1985

Debutní album First and Last and Always vznikalo v dusné atmosféře, zapříčiněné Eldritchovými zdravotními a psychickými problémy. Desku produkoval Dave Allen (GANG OF FOUR, SHRIEKBACK) a většinu skladeb napsalo trio Marx, Hussey a Adams, Eldritch k nim pak dodal texty a vokál. Jeho texty byly dosti depresivní, plné romantického sentimentu, do něhož se promítala drogová a erotická témata. Hypnotické tempo automatického bubeníka, výrazná basová linka, melodramatické klávesy, distorzované kytary a Eldritchův sametově temný baryton vytvářely dramatickou a lehce pochmurnou atmosféru, tak typickou pro tento žánr. V jejich hudbě můžete vysledovat vliv zásadních gotických kapel první vlny, jako byli JOY DIVISION, BAUHAUS, THE CURE a THEATRE OF HATE, ale „Sisters“ zde dokázaly tyto vlivy přetvořit do vcelku osobitého projevu. Pro většinu fanoušků zůstane toto první album tím nejlepším co kdy natočili, osobně si ale myslím, že na něm zub času zapracoval ze všech nejvíc. Pár skladeb však odolalo, jako např. temná balada „Marian“, titulní „First and Last and Always“ s dobrým kytarovým motivem a chytlavým refrénem, monumentální „Some Kind Of Stranger“ a nebo velký hit v podobě svižné melodické písničky „Walk Away“. Jejich skalní fanoušci už ale tehdy dost nelibě nesli, že oproti prvním singlům a EP byla tato deska výrazně „komerčnější“. Bonusy obsahují šest méně známých skladeb, které tvořily převážně b-strany singlů.

 

Aféra SISTERHOOD

Rozpory mezi Eldritchem a Husseyem se prohlubovaly, až nakonec vedly k jejich rozchodu. Hussey se zbytkem kapely založil novou kapelu THE SISTERHOOD, aby vzápětí zjistil, že soubor stejného jména už existuje a že ho založil (světe div se) právě Andrew Eldritch. Po nechutných tahanicích spor nakonec vyhrál Eldritch a vydal slabé mini album „Gift“. Zklamaný Hussey pak založil docela úspěšné THE MISSION. V Eldritchových THE SISTERHOOD se sešla docela zajímavá muzikantská společnost. Zpěvák a ústřední postava kultovních SUICIDE Alan Vega, bubeník Lucas Fox z MOTORHEAD(!!!), baskytaristka Patricia Morrison z THE GUN CLUB a klávesák James Ray z JAMES RAY AND THE PERFORMANCE. Album „Gift“ není sice nijak zvlášť podařená, ani důležitá deska, ale z hlediska dalšího vývoje THE SISTERS OF MERCY je podstatná v tom, že se na ní Eldritch potkal s Patricií Morrison, což se v následujících letech ukázalo, jako zcela zásadní. Eldritch se po neúspěchu se SISTERHOOD na čas stáhnul z hudební scény a nějaký čas strávil v dobrovolném exilu v německém Hamburku. Na podzim 1987 ale odcestoval do New Yorku za věhlasným producentem Jimem Steinmanem (MEAT LOAF, BONNIE TYLER), aby pod jeho vedením natočil skladbu „This Corrosion“, která se stala východiskem pro druhé album „Sisters“. Steinman ji propůjčil grandiózní a velmi okázalý zvuk se spoustou syntezátorů, skoro až diskotékově šlapajícím spodkem, výborným ženským sborem „New York Choral Society“ a samozřejmě Eldritchovým typickým, sametově zastřeným, hlubokým vokálem. Singl se vyhoupnul až na sedmou příčku britské hitparády a Eldritchovy bylo jasné, že tudy vede ta správná cesta. Spojil se s již vzpomínanou Patricií Morrison, jejíž dramatický a plný ženský vokál se k němu skvěle hodil, navíc to byla i schopná baskytarista a taky docela pěkná ženská.

 

Floodland
Rok vydání: 1987

Druhé album „ Floodland“ vyšlo 13. listopadu 1987 a celé je natočeno podle ověřeného schématu zmiňovaného singlu „This Corrosion“, který samozřejmě nemohl na desce chybět. Dobře si vzpomínám, jak mě tehdy ty bombastické bicí štvaly, z dnešního pohledu to už ale tak nevadí a jednoznačně převládá kvalita samotných písní a bezkonkurenční atmosféra. Jedinou slabinou desky tak zůstává přílišná délka většiny skladeb. Eldritch se s naprostou oddaností vžil do role jakéhosi padlého dandyho, který s cynickým úšklebkem sleduje, jak se svět přibližuje svému Armagedonu. V textech se objevují temné apokalyptické vize s tématy nukleární války, nenávisti a sexu. Elektrické kytary nahradily akustické a hlavní důraz byl přenesen na razantní rytmiku a pompézní klávesy. Desku tvoří chmurné, hypnotické písně s velmi dobrými melodickými nápady, pod nimiž neúnavně tepe umělé srdce automatického bubeníka. Deska je skladatelsky velmi vyrovnaná a i ostatní skladby v zářícím světle hitu „This Corrosion“ vůbec neblednou, ale naopak získávají něco z jeho lesku. Celé album nakonec uzavřela zasmušilá balada „Never Land“, resp. její fragment, jejíž celou, 11 minutovou verzi si můžete vychutnat v bonusech, stejně jako další skladby „Torch“ a „Colours“, které vyšly na b-straně singlu „This Corrosion“. Na úplný závěr je tu cover verze skladby „Emma“ od HOT CHOCOLATE. Album „Floodland“ mi svou vskutku zlověstnou a velmi dramatickou atmosférou asi nejvíc připomíná staré časy původního gothic rocku.

 

Rock and rollová přitažlivost
THE SISTERS OF MERCY od roku 1985 vůbec nekoncertovali a nic na tom nezměnil ani úspěch „Floodland“. Dvojice měla v roce 1989 údajně hotové písně na další album, ale Eldritch nabídnul Morrisonové prý tak „neuvěřitelně stupidní smlouvu“, že ukončila jejich spolupráci a Andrew musel začít zase od nuly. Stál před zásadní otázkou, co dál? Odpověď mu dal následující singl „More“, jehož název jakoby implikoval hudbu kterou prezentoval. Víc kytar, víc melodií, víc energie, víc stupidních rock and rollových klišé. Zatímco „Floodland“ byla čistě studiová nahrávka, singl „More“ naznačil návrat ke kořenům rock and rollu, ve kterém chtěl Eldritch spojit přímočarý rock s pompézním americkým pop metalem. Opět v produkci Jima Steinmana tak vznikla nahrávka, která započala novou etapu v historii „Sisters“.

 

Vision Thing
Rok vydání: 1990

Eldritch oslovil německého kytaristu Andrease Bruhna, kterého objevil v Hamburku a také kontroverzního baskytaristu a svého dávného přítele Tony Jamese (ex-SIGUE SIGUE SPUTNIK, GENERATION X). Na poslední chvíli pak sehnali ještě druhého kytaristu Tima Brichena (ALL ABOUT EVE) a za podpory osvědčeného Dr. Avalanche šli do studia natočit novou desku. „Vision Thing“ vyšla 22.října 1990 a zmiňovanou sestavu na něm doplnil hostující kytarista John Perry a vokalistka Maggie Reilly, jejíž charismatický vokál byl pro kapelu velkým přínosem a pro celkový dojem z nahrávky je zcela zásadní. Mnoho jejich tehdejších fanoušků (včetně mě) však album tehdy zavrhlo jako obyčejnou „popinu“ a nad kapelou zlomili hůl. Je fakt, že se jedná o nejmelodičtější a „nejoptimističtější“ desku v dějinách THE SISTERS OF MERCY, ta tam je chmurná nálada předchozích dvou desek a „Sisters“ tímto albem vpluli plnou parou do mainstreamových vod. Musím ale přiznat, že po těch letech mé tehdejší výhrady poněkud vybledly a když k němu dnes přistupuji bez předsudků musím uznat, že je přímo nabité chytlavými melodiemi, kterých se budete jen těžko zbavovat. Zvuk kapely se znovu více přiblížil prvnímu albu a místo nabubřelých syntezátorů se chopily své vůdčí role opět trochu drsnější kytary. „Vision Thing“ je přímočará, šlapající deska s dobrými melodiemi, chytlavými chorusy a typickým Eldritchovým vokálem. „Sisters“ zde opět znějí víc jako kapela a ne nějaký Eldritchův sólový projekt. Je přímo nabito hity které by se mohly prohánět hitparádami jako dělové koule bitevním polem a já opravdu nechápu, proč se tak nestalo (vyjma úvodní „Vision Thing“). V bonusech najdete pár singlových verzí a také dvě „živé“ skladby z koncertu v Hamburku z listopadu 1990.

Úspěch s příchutí konce
Kapela po vydání desky vyrazila po letech na světové turné a fanoušci ji přivítali více než vřele. Postupně ale nadšení opadávalo a turné po Americe skončilo fiaskem. Následoval konflikt s WEA a nepomohlo ani to, že znovu natočili svůj starý úspěšný singl „Temple Of Love“ s vokálem Ofra Haza. Poslední koncert THE SISTERS OF MERCY se odehrál v prosinci 1993 a nad kapelou se na tři roky zavřela voda. V roce 1996 došlo k jejímu zmrtvýchvstání a kapela odehrála nějaké koncerty, včetně předskakování SEX PISTOLS, což se ukázalo jako VELMI PITOMÝ NÁPAD. Vypadalo to, že THE SISTERS OF MERCY jsou definitivně uzavřenou kapitolou, ale v současnosti se prý jedná o podpisu smlouvy se sub labelem UNIVERSAL W14 MUSIC. Jestli se nakonec dočkáme i nového alba, jaké bude a v jakém složení jej „Sisters“ natočí (pokud vůbec), se v tuto chvíli dá odhadnout jen těžko.

Mytí Oken Brno   |   Lukáš Berta   |   Linky