Rock Block - rockový hudební server

ČLÁNKY


Scott „Wino“ Weinrich - Rockerem na doživotí


Scott "Wino" Weinrich je osobitý textař a zpěvák, s typickým kytarovým zvukem, který byl v posledních třiceti letech hnací silou mnoha pozoruhodných hudebních formací. Každá z nich byla svým způsobem zajímavá, přestože se všechny držely stejného stylu a o některých lze dokonce říci, že stály u základů celého žánru. Wino mi přijde, jako takový americký Lemmy doom  metalu. Nezničitelný živel, který má na této scéně absolutní respekt a přestože se mu v posledních letech moc nedařilo, nyní jakoby znovu nabral čerstvý vítr do plachet. V loňském roce vydal své první sólové album „Punctuated Equilibrium“, stal se součástí superskupiny SHRINEBUILDER, odjel úspěšné turné se znovuzrozenými SAINT VITUS a dokonce s nimi chystá natočit nové studiové album. Dejme si tedy nyní po olympijském vzoru „Krátký přehled“ a pak se mrkneme na jednotlivé Winovi disciplíny podrobněji.

 


Blues = doom metal?
Robert Scott „Wino“ Weinrich se narodil 28. září 1961 v americkém státě Maryland a svou hudební kariéru odstartoval na střední škole v Rockville, kde založil svou první kapelu WAR HORSE, po které však bohužel nezůstala žádná použitelná nahrávka. Koncem 70. let vznikla první verze dnes již kultovních THE OBSESSED, s níž počátkem 80. let Wino natočil oficiálně pouze jedno EP a krátce nato se kapela rozpadla. Wino se přesunul do Kalifornie, aby se přidal k již pěkně rozjetým SAINT VITUS, kteří jsou dnes oprávněně pokládáni za přímého pokračovatele BLACK SABBATH a PENTAGRAM. S „Vitus“ natočil čtyři výborná alba „Born Too Late“, „Mournful Cries“ „V“ a „Live“ a po svém odchodu znovu obnovil THE OBSESSED. Výsledkem byla tři povedená alba, z nichž to první „The Obsessed“ mapuje první etapu kapely. A pak už to šlo ráz na ráz. Wino zakládal a zase rozpouštěl kapely jako na běžícím pásu a zajímavé je, že s žádnou nevydržel déle než tři desky. Každá z nich ale zanechala na stoner/doom metalové scéně nesmazatelnou stopu, ať už to byli SPIRIT CARAVAN, PLACE OF SKULLS, THE HIDDEN HAND a v neposlední řadě i aktuální SHRINEBUILDER. Mimo to můžete jeho kytaru i vokál slyšet ve skladbě „The Emerald Law“ projektu Davida Grohla PROBOT, spolupracoval také s kytaristou Paulem Chainem (ex DEATH SS) na jeho sólové desce a za zmínku také jistě stojí Winova účast v „kapele“ BULLRING BRUMMIES, v níž společně s basákem Geezer Butlerem, bubeníkem Billem Wardem (oba BLACK SABBATH), kytaristou Brixenem Tilsem (FIGHT) a zpěvákem Robem Halfordem (JUDAS PRIEST) nahráli klasiku „The Wizard“ pro tributní album BLACK SABBATH  „Nativity In Black“.


„Americké kořeny doom metalu sahají až bluesmanům Woody Guthriemu a Hankovi Williamsonovi, což je možná proněkteré  metalové fanoušky neobvyklé spojení. Když ale posloucháte jejich hudbu zjistíte, že  je velmi temná a melancholická, stejně jako doom metal. Hank Williamson je kmotrem doom metalu!“(Wino)


THE OBSESSED
Kapela vznikla v roce 1980 v Potomac, stát Maryland a krátce nato se přemístila do městečka Rockville, už bez původního kytaristy Johna Reese. Zbylé trio Wino, Vance Bockis a Norman Lawson natočilo debutové EP „Sodden Jackyl“, ale dlouho jim to spolu nevydrželo a tak koncem roku 1980 Wino odchází do Kalifornie, aby se připojil k SAINT VITUS. Po odchodu od „Vitus“ dal THE OBSESSED znovu dohromady a se smlouvou s labelem HELLHOUND v kapse vydal v roce 1990 retrospektivní album „The Obsesssed“, které obsahovalo archivní nahrávky z prvního období. Je z něj patrné, že tehdy ještě neměli takovou hmotnost jako v pozdějších letech, ale je to spíš záležitost zvuku a produkce, než hudby samotné. V roce 1991 natočil Wino s novou rytmickou sekcí Scott Reeder basa a Greg Rogers bicí povedené CD „Lunar Bomb“, po kterém Scott Reeder odešel aby se přidal ke KYUSS a nahradil ho Guy Pinhas. Deska má asi nejblíže k SAINT VITUS, i když tempo je zde často na poměry v žánru nebývale svižné. V roce 1994 pak vyšlo třetí a poslední album „The Church Within“, které pokračovalo v nastoupeném trendu a dá se považovat za jejich nejlepší. Mohutný zvuk, velké rify, temná atmosféra, silné melodie…ta deska má zkrátka vše, co od takové kapely potřebujete slyšet. Wino poté zformoval SPIRIT CARAVAN a zbylá rytmická sekce Pinhas/Rogers se stala základem pro vznikGOATSNAKE.

Diskografie:

The Obsessed (1990)
Lunar Womb (1991)
The Church Within (1994)


SPIRIT CARAVAN
Po rozpadu THE OBSESSED dal Wino dohromady společně s basákem Dave Shermanem (ex WRETCHED) a bubeníkem Gary Isomem (UNORTHODOX) kapelu SHINE. V této sestavě natočili demo a jeden singl, aby pak zjistili, že skupina stejného jména už existuje. Změnili proto název na SPIRIT CARAVAN (podle jedné písně THE OBSESSED) a natočili dvě velmi podobné, nicméně výborné desky „Jug Fulla Sun“ a „Elusive Truth“, obě pak v roce 2004 vyšly v reedici na jednom 2CD pod názvem „The Last Embrace“. Kapela měla ve srovnání s předchozími Winovými aktivitami trochu odlišný zvuk a více se prosazoval tehdy velmi populární stoner rock, Winův vokál byl občas trochu zkreslený a kytara neměla takovou hmotnost, nicméně kapela ani na okamžik neztratila svou sílu ani charisma a obě desky patří k mým nejoblíbenějším Winovým projektům. Rozpad přišel v roce 2002 a Wino poté na krátko vstoupil do řad PLACE OF SKULLS, aby záhy založil THE HIDDEN HAND. Dave Sherman zformoval výborné sabbatovské EARTHRIDE a Gary Isom se v následujích letech objevil v kapelách INTERNAL VOID, VALKYRIE, NITROSEED a především kultovních PENTAGRAM. 

Diskografie:

Jug Fulla Sun (1999)
Elusive Truth (2001)

 


PLACE OF SKULLS
Kapelu založil kytarista PENTAGRAM Victor Griffin a společně s basákem Lee Abneyem a bubeníkem Timem Tomasellim natočil v roce 2001 výborné debutové album „Nailed“, kterému dominuje jeho osobitá kytara, která vypouští jeden obří kytarový rif za druhým, takže se deska i přes razantní údery bicích a hutnou basu valí jen s obtížemi kupředu. Na albu najdete pouze jednu rychlejší věc a Griffin tak tímto albem jasně navazuje na to, co dělal v PENTAGRAM. V roce 2002 z kapely odešel Abney a místo něj přichází Wino, aby společně s hostujícím basistou Gregem Turleyem natočili druhé a podle mě nejlepší album „With Vision“. Obě kytary se výtečně doplňují, stejně jako se střídají oba vokalisté, takže výsledkem je hutné a velmi heavy album s důraznou rytmikou, přitom melodické a skladatelsky silné. Bylo ale úplně jasné, že pro Wina není vedle Griffina žadný prostor a tak hned po natočení alba Wino odchází a zakládá vlastní formaci THE HIDDEN HAND. PLACE OF SKULLS pak v roce 2006 natočili opět v původní sestavě (tzn. s basákem Abneyem) velmi dobrou desku „The Black Is Never Far“, která je určitě nejmelodičtější a nejméně obtěžkaná masivními rify, což ji však nečiní o nic méně zajímavou. Přestože zde najdete neobvykle lyrické pasáže a ve skladbě „Lookin´ For A Reason“ dokonce vyloženě jazzové postupy, v první řadě tady jde o doom metal té nejlepší kvality. Na letošní rok je navíc ohlášeno nové studiové album, s jehož natáčením začali PLACE OF SKULLS letos v lednu. 

 

Diskografie:

Nailed (2001)
With Vision (2003)
The Black Is Never Far (2006)

 


THE HIDDEN HAND
Po svém odchodu z PLACE OF SKULLS založil Wino v roce 2002 společně s baskytaristou Brucem Falkinburgem, který byl původní profesí zvukový inženýr s vlastním nahrávacím studiem PHASE STUDIOS, kde natáčeli např. CLUTCH, novou formaci THE HIDDEN HAND. Po počátečních problémech s bubeníky vychází debutové album „Divine Propaganda“ už s Dave Hennessym za bubenickou stoličkou. Je to takový mix BLACK SABBATH, KYUSS a PENTAGRAM, s masivním zvukem, dravě rockovým tempem, velkými kytarovými rify, chlapáckým vokálem a hustým psychedelickým oparem. Špinavý hard rock 70. let se špetkou grunge, který je však skladatelsky bohužel jen průměrný. Druhá deska „Mother Teacher Destroyer“ vyšla o rok později a nabídla mnohem zajímavější materiál. V rámci Winových projektů by se dala dokonce označit za experimentální. Nějakým způsobem ho přinutili hrát podstatně nápaditějším a pestřejším způsobem než dosud a Wino tuto výzvu nejenom přijal, ale zhostil se jí na výbornou. Jeho kytara tak vypouští nejenom hrubé rify a drsná sóla, ale dokáže přesvědčivě podat i jemnější pasáže, které občas přecházejí až do dishramonického noise. Také rytmika je neobvykle variabilní a neomezuje se na „pouhý“ pulzující motor, který žene kupředu doom metalovou mašinu, ale vytváří zajímavé rytmické změny a nečekané kombinace. K celkové pestrosti pak přispívají i výborné doprovodné vokály (Falkinburg/Hennessy) a silně halucinogenní pasáže. Po natočení druhé desky Hennessy odchází, aby se mohl naplno věnovat vlastní kapele OSTINATO a je nahrazen Evanem Tannerem. Ten se ale v kapele dlouho neohřál a tak třetí a podle mě i nejpovedenější album „The Resurrection of Whiskey Foote“ natáčí s THE HIDDEN HAND už nový bubeník Matt Moulis. Temné sabbatovské rify, táhlé melodie, lehce zastřený vokál, psychedlická kytarová sóla…to všechno jste v různých podobách jistě slyšeli už mnohokrát, ale album „The Resurrection Of Whiskey Foote“ patří jednoznačně k tomu nejlepšímu, co na tomto poli v posledních deseti letech vzniklo. Jejich hudba je stará a rozpraskaná, jako kůra starobylého stromu, ale stejně tak opravdová a osobitým způsobem dokonce i krásná.

Diskografie:

Divine Propaganda (2003)
Mother Teacher Destroyer (2004)
The Resurrection of Whiskey Foote (2007)

WINO
V lednu 2009, tedy téměř po třiceti letech, vydal Wino své první skutečně sólové album „Punctuated Equilibrium“, jak jinak než opět v tříčlenněm obsazení. Na baskytaru ho na něm doprovodil Jon Blank, který však bohužel v květnu 2009 náhle zemřel a byl nahrazen Brianem Whitem. Za bicí usedl Jean Paul Gaster (bubeník CLUTCH) a výsledkem bylo parádní album, na kterém Wino jakoby shrnul všechny své dosavadní hudení zkušenosti. Desku otvírá spíše zeppelinovská „Release Me“, za níž následuje solidní vypalovačka „Punctuated Equilibrium“, „Smilin Road“ zase trochu připomíná tvorbu CLUTCH, zatímco „Eyes Of The Flesh“ je spíše v duchu SAINT VITUS. Druhá polovina desky se pak odvíjí v hodně psychedelickém duchu, v čele s výbornou instrumentálkou „Wild Blue Yonder“ ve stylu takových EARTHLESS. Rozhodně zajímavá deska a pro fanoušky výše zmiňovaných kapel naprostá nezbytnost.

Diskografie:

Punctuated Equilibrium (2009)


Čas zaplnit prázdnotu
Na podporu nové desky odehrál v létě 2009 WINO BAND pár koncertů v roli předskokanů CLUTCH, už s novým basákem Brianem Whitem (ex DOG FASHION DISCO). „Jonův odchod byl pro nás všechny velká ztráta,“ říká Wino „ale jeho nástupce Brian White je také velmi talentovaný. Když Jon zemřel, bylo to měsíc před zahájením turné s CLUTCH a já jsem nevěděl, co mám dělat. A Jean Paul říká: A proč bys nám nemohl otvírat koncerty akusticky? Z toho jsem byl zprvu pěkně otrávený, ta představa byla pro mě pěkně skličující, ale pak se mi to nějak rozleželo a začal jsem o tom vážně uvažovat. Pak se ale naštěstí objevil Brian a turné jsme odjeli v pohodě, ale ta myšlenka už tu byla, takže jsme některé písně akusticky zahráli a do budoucna v tomto duchu jistě ještě něco vymyslíme.“ Na turné zazněly kromě nového materiálu i skladby THE OBSESSED a SPIRIT CARAVAN a Wino se hned po jeho skončení přesunul do Brooklynu, aby se připojil ke znovuzrozeným SAINT VITUS a vydal se s nimi do Evropy. „Svět se topí ve sračkách, všude je spousta neštěstí, zoufalství a ekonomických problémů a to je ten správný čas pro hudbu jakou hrajeme. Nejsou to žádné zkurvené, pseudo optimistické a přeslazené sračky, ale introspektivní a někdy i bolestné písně, které vám mohou zaplnit prázdnotu uvnitř vašich duší“. Spolu se zakládajícími členy, kytaristou Davem Chandlerem, baskytaristou Markem Adamsem a novým bubeníkem Henry Vasquezem se po skončení turné chystají do studia natáčet nové album. „Ano, pracujeme na nových věcech“, říká Wino, „ale žádný konkrétní termín vydání nového alba SAINT VITUS jsme zatím nestanovili.“


Metalové Ferrari
V loňském roce se Wino stal součástí superskupiny SHRINEBUILDER, kde vedle sebe působí kytarista Scott Kelly z NEUROSIS, basák Al Cisneros z OM a SLEEP a bubeník Dale Crover z THE MELVINS. Fanoušci alternativního metalu si asi jen těžko dovedli představit hvězdnější sestavu. „Al mi jednou zavolal a co bych prý říkal na to, kdyby druhou kytaru hrál Scott Kelly z NEUROSIS?“, vzpomíná Wino. „Byl jsem tím opravdu překvapen, nijak blíž jsme se se Scottem neznali, ale NEUROSIS se mi vždy líbili, tak jsem řekl: Jistě, proč ne?A když Scott přišel na zkoušku a začal hrát, okamžitě to mělo atmosféru a jak jsme spolu trávili víc času, zjistil jsem, že mi je ten chlapík hrozně blízký, jako bychom byli bratři. Žili jsme sice paralelní životy, ale máme toho opravdu hodně společného“. Díky tak výrazným osobnostem kapela zní samozřejmě trochu odlišně, než ostatní Winovi projekty, ale jeho vklad je nepřehlédnutelný. Pro chlápka, který už pomalu přemýšlel o důchodu docela slušná aktivita, co říkáte? „Jo, chtěl jsem jít už do penze“, směje se Wino. „THE HIDDEN HAND se rozpadli a já neměl žádnou další kapelu a tak mě napadlo, že možná nastal čas pověsit muziku na hřebík. Jeden čas jsem dokonce dělal v klubu „9:30“ ve Washingtonu D.C. pomocníka elektrotechnika a vydělal si 150 dolarů denně. Hotově. Byla to docela zajímavá zkušenost, moc jsem se nepředřel a taky se něco přiučil. Je to úplně jiný pocit, dělat hudbu jako muzikant a nebo jako technik. Pak jsem ale potkal Jean-Paula z CLUTCH a začali se bavit o tom, že bychom spolu mohli něco natočit. Měl jsem nějaké písničky v šuplíku, které se nehodily do žádné z mých předchozích kapel a říkal si, že by byla škoda je tam nechat. SOUTHERN LORD se ten nápad líbil a tak jsme se do toho pustili. Nikam jsme nespěchali, ale jakmile se ta zpráva dostala na veřejnost, všichni začali už dopředu jásat a ptát se, kdy už to konečně bude a tlak se začal zvyšovat. Ke všemu se mi zamotal osobní život, moje žena ode mě odešla, což dost změnilo můj život a já měl pocit, že je potřeba pohnout se dál a najít novou cestu. 


Otázka priorit
A jak to všechno hodlá Wino časově zvládnout? „Se SHINEBUILDER to bude jen pár koncertů a to pro mě není žádný problém. Navíc tam nejsem na rozdíl od mých předchozích projektů jediný zpěvák, v kapele zpívá každý, navíc každý je i schopným skladatelem, který dokáže napsat zajímavou píseň a to mi přijde úžasné. Taky jsem nikdy nehrál v kapele, kde jsou dvě kytary (až na PLACE OF SKULLS Wino, vzpomeň si…) a to mi přijdezatraceně cool. Vlastně si myslím, že být v téhle kapele je pro mě to nejlepší, co jsem měl až dosud možnost poznat. Těch pár koncertů co jsme už společně odehráli, bylo opravdu neskutečných, lidi fantastičtí, hrozně vnímaví a pozorní. Se SAINT VITUS je to trochu o něčem jiném, ani za milion let bych neřekl že je možné, že se dáme znovu dohromady. Ale heavy rock je teď zase v módě, tak proč to nezkusit?Poprvé jsme se sešli v roce 2003 a zahráli jeden koncert v Chicagu a druhý na festivalu „With Full Force“ v Německu. V Chicagu na nás tehdy přišlo 500 lidí a já si řekl: Páni, tihle všichni chtějí vidět SAINT VITUS? Opravdu mě to překvapilo, tolik mladých děcek v tričku SAINT VITUS jsem už dlouho neviděl a tak jsme odehráli ještě pár koncertů na východním pobřeží, pak následovala Evropa a teď budeme točit další studiovku. Neskutečné!“
„Za celou dobu co se věnuji hudbě, jsem nemusel dělat žádné kompromisy. Prostě to děláš celou svou bytostí, celým svým srdcem, což někdy znamená, že jezdíš starou kraksnou, nemáš barák s bazénem, občas prosereš narozeniny svých děcek nebo zapomeneš na výročí vlastní svatby…ale to riziko musíš podstoupit, protože tak to prostě cejtíš a je to jediná možná cesta. Pokud nejsi ochotný tohle přijmout, je lepší to nedělat vůbec. Důležité je neměnit své názory a zůstat pravdivý sám k sobě i ke své hudbě. S tím se nedá obchodovat. Pryč jsou doby, kdy jsem pochyboval o svém životním stylu i sám o sobě. Napadalo mě, že by možná bylo lepší najít si nějakou pravidelnou práci od 9 do 5 a mít klid. Ale to by mě zabilo. Tohle je můj život a to co miluji. To je ta cesta, po které musím jít, ať už mě na jejím konci čeká cokoliv. 


Identity Card:
WAR HORSE (1976 - 1977) – kytara, zpěv
THE OBSESSED (1977 - 1986, 1990 - 1995) - kytara, zpěv
SAINT VITUS (1986 - 1990, 2003, 2008 - dosud) - kytara, zpěv
SPIRIT CARAVAN (1996 - 2002) - kytara, zpěv
THE HIDDEN HAND (2002 - 2007) - kytara, zpěv
PLACE OF SKULLS (2003) - kytara, zpěv
SHRINEBUILDER (2008 - dosud) - kytara, zpěv
WINO (2009-dosud) - kytara, zpěv

Mytí Oken Brno   |   Lukáš Berta   |   Linky